Sol Parti (Die Linke) milletvekili Helin Evrim Sommer, AİHM'nin Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği kararı yorumladı ve "gecikmeli karar AİHM'nin bağımsızlığı, tarafsızlığı ve adilliği üzerine gölge düşürmüştür" dedi.

AİHM'nin Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği kararı yorumlayan Sol Parti (Die Linke) milletvekili ve partinin Kalkınma Politikası sözcüsü Helin Evrim Sommer, şu açıklamalarda bulundu; "Bu olumlu fakat oldukça gecikmeli karar, TC devletinin sistematik hak ihlallerindeki kötü sicilinin yeni bir kanıtı olmuştur. Ancak, gerek bu hak ihlallerinin tekil olaylar olarak görülmesi, gerekse kararın oldukça gecikmeli açıklanması AİHM'nin bağımsızlığı, tarafsızlığı ve adilliği üzerine gölge düşürmüştür."

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Helin Evrim Sommer, sözlerine şöyle devam etti; "Selahattin Demirtaş davası sadece kişisel bir hak ihlali davası değildir. Onun şahsında milyonlarca Kürt'ün ve demokratın siyaset yapmasını, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini engellemek amacıyla açılan bir davadır. AİHM, kararını haziran seçimleri sonrasına sarkıtarak, bu engellemelere ve Türkiye'deki diktatörlüğe adeta destek vermiştir. Bu tavrıyla AİHM sadece adaletin gecikmesine değil, Avrupa değerlerine ve hukukun üstünlüğüne dair inancın zayıflamasına, demokrasi düşmanı diktatörlerin cesaret bulmasına neden olmuştur. AİHM'nin bundan sonraki davalarda bu hususları dikkate almasını; Avrupa'daki yönetimlerin ve tüm demokratik güçlerin - gecikmeli de olsa -bu kararın gereklerini yerine getirmesini, TC diktatörlüğüne karşı ses ve eylemliliklerini yükseltmesini umuyor ve bekliyorum."