Haber Merkezi 

Essen’de 17 haziran 2013’de gerçekleşen Belediye Meclis toplantısı hıristiyan demokratlar ve sosyal demokratların oylarıyla Essen Fuarına 123 milyon Avro’luk yatırım kararı aldındı. Kent’in 1970’lerden bu yana yapılacak en yüksek yatırım miktarı Belediye meclisinde Yeşiller Partisi ve Sol Parti tarafından reddedildi. Buna rağmen karar, Hıristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratların oylarıyla meclisten geçti.

 

Essen Belediye'sinin bu kararını geri çektirmek üzere Yeşiller Partisi, Sol parti, Korsanlar ve Essen'de faal olan bir çok sivil toplum örgütü (aralarında Attac ve BUND vb.) bir araya gelerek halk oylamasına gitmek üzere imza kampanyası başlattı.

 

Halk oylamasına gidebilmek için yasal düzenlemeye göre, imza kampanyasında toplam 13600 imza toplanmalı. İmza kampanyasına da, oylamaya da Essen kentinde ikamet eden ve Almanya’da seçim hakkına sahip olan vatandaşlar destek verebiliyor.

 

İmza kampanyası üç aydır sürmekte ve gerekli miktarda imza toplanabilirse ardından Essen Belediyesi sözkonusu yatırımı halk oylamasına sunacak. Halk oylaması sonucuna göre karar geri alınabilecek. İmza kampanyası sürecinde ve olası halk oylaması sürecinde Essen Fuar’ındaki yapılandırma işlemleri durdurulacak.

 

Yeşiller Partisi Essen İl Başkanı Gönül Eğlence imza kampanyası için "Eğer yeterli sayıda imza toplanıp, oylamaya gidilebilirse, demokrasi açısından büyük bir kazanç olacak. Bu denli büyük yapılaşmalar ve yatırımlar söz konusu olduğunda, dünyanın her yerinde halk söz hakkına sahip olmak istiyor artık. Almanya'nın KRV Eyaleti'nde, Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokratlar Partisi’nden oluşan hükümetin getirdiği yasal yeniliklerle, halk oylamasına gitmenin yolları kolaylaştırıldı. Böylece halk, yasal olarak hakkını arayabiliyor ve süreçteki tıkanmalar diyalog yoluyla demokratik biçimde çözülebilir hale geliyor. Örneğin Stuttgart 21 projesi ya da Türkiye’deki Gezi Parkı olayları bu yollarla çok daha barışçıl bir şekilde çözülebilirdi" değerlendirmesinde bulundu.