Etkinliğin gerçekleştirilmesine ön ayak olan TAM Vakfı Uygulamalı Projeler Bölüm Başkanı Yunus Ulusoy´un programı takdim ettiği kısa konuşmasının ardından Katakomben Tiyatrosu Genel Müdürü Kazım Çalışgan ve Literatürk Koordinatörü Semra Uzun-Önder katılımcıları selamladılar. Konuşmasında, Türk-Alman ilişkilerinin köklü tarihi içerisinde Türklerin Almanların düşünce dünyasına karikatürize edilmiş imajlarla çok eskilerden beri girdiğini kaydeden TAM Vakfı Direktörü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, Birinci Dünya Savaşı ve son elli yılda göçün bu imaj oluşturma sürecine yeni boyutlar kazandırdığını belirtti. Ardından söz alan Essen kenti Kültür ve Uyum Sorumlusu Andreas Bomheuer, son yıllarda Doğu ile Batı arasında gerilimin artmasına yol açan ve kışkırtıcı bir rol oynayan karikatürlerin, Essen´de gerçek rolleriyle, karşılıklı anlayışa hizmet edecek şekilde bir arada sunulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Serginin küratörü Dr. Murat Erdoğan ise göçün ellinci yılı anısına düzenlenen bu serginin dışında Türk-Alman ilişkilerine farklı bakış açıları sunan başka sergiler de gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti. Sergi Murat Erdoğan´ın son 15 yılda akademisyen olarak Türk-Alman ilişkileri alanında Alman medyasındaki gözlemlerinin bir özeti niteliğini taşıyor.

 „50 Yıl, 50 Karikatür: Alman Karikatüristlerinin Gözüyle Türkler“ başlıklı sergide yer alan eserler onbeş profesyonel çizerin kaleminden çıktı. Pek çok saygın gazete ve dergide yayınlanmış olan eserler , Almanya´daki Türklerin yaşamlarının farklı evrelerine bir bakış sunuyorlar.

Essen Katakomben Tiyatrosu´nda(Girardet-Str. 2-38, 45131 Essen) sergilenen eserler, 15 Mayıs´a kadar haftaiçi hergün 10:00-14:00 saatleri arasında, tiyatroda etkinlikler olduğunda ise haftasonu ve akşamları da ziyaret edilebilecek.