Elmshorn Einwandererbund  e.V.öncülüğünde bir Müze’de düzenlenen etkinlikte dinleyici olarak Almanların fazlalığı dikkat çekti.


Alman vatandaşı olmayanlara seçim hakkından çifte vatandaşlığa, resmi dairelerdeki yaşanan sorunlardan, kiralık ev bulmadaki çifte standarlı yaklaşımlara kadar birçok konu detaylarıyla tartışıldı. Almanya’daki işsiz göçmenlerin hayatın değişik alanlarındaki yaşadıkları sorunlardan örnekler verilerek devam eden Panelde, Belediyelerin Almanca konuşamayan kişilere yönelik temel perspektifinden yoksun olduklarının altı çizildi.

 

Rusya kökenli bir tercümanın „Belediyeler nedense fahri çalışan ve ücretsiz çeviri yapan göçmen kökenli tercümanları tercih etmektedir, diğer bazı konularda olduğu gibi bu konuda da doğru olmayan bir tasarruf politikası öngörülmektedir“ eleştirisi üzerine uzunca tartışıldı.

Kiralık ev bulma sorunuyla da, ‘Afrikalı bir diplomatın ev bulmada herhangi bir sorunu yoktur’ örneği verilerek, konunun kişinin maddi geliriyle alakalı olduğu açıklandı. Göçmen kökenlilerin yaşadıkları ekonomik buhranın birçok konuda sıkıntı yarattığı vurgulandı. Göçmenlerin yaşadıkları zorlukların Almanlara kıyasla daha fazla olduğunun altı çizilerek , ‘herşeyin ırkçılıkla açıklanması yanlıştır’ dendi.  

Uyum Daireleri'nde Çalışan Yetkililer Göçmen Kökenli Olmalı



Almanya’daki Göç ve Uyum konusuna yaklaşımının da masaya yatırıldığı etkinlikte, göçmenlerin sorunlarını doğru kavrayabilmek için uyumla ilgili dairelerde çalışan yetkililerin göçmen kökenli olmalarının önemine de değinildi. Amerika’dan örnekler sunuldu. „Uyum ve uyumsuzluk konusunda suçu hep karşı tarafta göreceğimize aynayı biraz da kendimize tutmalıyız“ denerek bu konudaki yalnış ve önyargılı yaklaşıma meydan verilmemelidir dennildi. Herşeyi mevcut yasalar çerçevesinde değerlendirmeden evvel, göçmenlerin geldikleri ülke ve yaş gruplarının da dikkate alınmasına dikkat çekilerek, yaşlı jenerasyonun uyum konusundaki zorluklarına anlayış gösterilmelidir tesbiti dile getirildi.


Flensburg Belediye Başkanının  ayda bir kez belirli süre içinde vatandaşların sorunlarını dinlediği örneğiyle de halk ile belediyeler arasındaki ilişkiye dikkat çekildi.