Süheyla Kaplan-Berlin

Berliner Zeitung ve Alman NDR Televizyon Kanalından iki gazeteci Sol Parti Federal Milletvekili Jan van Aken ile birlikte Rojovada çatışma bölgesinde yaptığı incelemeler sonucunda, oradaki Kürt isyancıların El Nasr adlı radikal İslamcı örgütün kullandıkları silahların Alman- Fransız yapımı olduklarını belirttiklerini açıkladı.

Alman gözlemciler, ‘’ Bölgedeki Kürt isyancılar hemen bize Milan tip Alman tanksavarlar/ raketleri  gösterdiler dedi.

 
Sözkonusu Alman yapımı Milan tankseverlerin Esad rejimine 1978 yılında sevkiyat yapıldığı ortaya çıktı. Suriyeye ihraç edilen tanksavarların/ raketlerin  zaten o dönemdeki Alman Federal Meclisindeki  (Bundestag)  oylamalarda tartışma yaşandığı ve İsrail devletinin buna karşı çıktığı ifade edildi... ( Hatirlatma, 1978 yılında aAmanyada Sosyal Demokrat- Liberal Hükümet koalisyonu vardı. Dönemin Başbakanı : Helmut Schmidt (SPD) , Dışişleri Bakanı ise Hans- Dietrich Genscher (FDP) di.

 

Milan tipi tanksavar Fransız-Alman konsorsiyumu tarafından 1970 yılından beri üretilmekte ve bugüne kadar yaklaşık 40 ülkeye ihraç edilmiştir. Alman Silahlı Kuvvetleri de bu türde küçük silahları kullanmakta.

 

Alman Muhafazakar Hristiyan Birlik Partisi (CSU/CDU) Federal Meclisdeki Ekonomi-Politika Sözcüsü Dr. Joachim Pfeiffer konu ile ilgili olarak ‘’Sözkonusu taksavarların/ raketlerin ihracı doğrudur ancak bu olay talihsiz münferit bir vaka olarak değerlendirilmeli. Ancak bu olgu, gelecekte silah ihracı yapacağımız anlamına da gelmemeli dedi.

 

Alman gazeteciler, Sol Parti Federal Milletvekili Jan van Aken ile birlikte çatışma bölgesinde kullanılan cephaneliklerde, El Nasr adlı aşırı İslamcı örgütün milan raketlerin yanı sıra son model üretimli raketlerin de kullanıldığının saptandığını açıkladılar.

 

Sol Parti Federal Milletvekili Jan van Aken, o dönemin Sosyal Demokrat-Liberal hülümetini sert bir şekilde eleştirerek, Almanyanın yurtdışına uyguladığı silah sevkiyat politikasını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Aken ayrıca, durumu akıl almaz bir durum olarak değerlendirdi.