Almanya genelindeilk kez dört yıl önce Dortmund’da hayata geçirilen göçmen gençler için meslekm fuarı, göçmen kökenli gençlerle işverenleri Dietrich-Keuning-Haus’da biraraya getiridi. Yüzlerce genci ziyaret ettiği fuarda 40’a yakın işletmenin yanısıra, çeşitli kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları da temsil edildiler. Fuar, Dortmund İş Ajansı, Sanatkarlar Odası, Sanayi ve Ticaret Odası, Dortmund Belediyesi, Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı ile Dortmund Jobcenter’in ortak organizasyonu ile hata geçirildi.

Fuarın açılışı öncesinde ortak basın toplantısı düzenleyen katılımcı kuruluşlar, fuarı ve hedeflerini anlattı. Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau’un açılış konuşmasının ardından kürsüye fuarın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da himayedarlığını üstlenen Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider çıktı. Fuara katılan işverenlerden meslek eğitimi yeri arayan göçmen gençlere yardımcı olmalarını isteyen Bakan Schneider, göçmen gençlere, “Çok dilli olmanızın verdiği avantajı iyi kullanın. Yaptığınız başvuruların bir kaç sefer reddedilmesi sizleri yıldırmasın. Israr edin, emin olun kazançlı siz çıkacaksınız” diye konuştu.

Bakan Schneider, konuşmaların ardından yetkililerle birlikte fuar alanını gezerek bilgi aldı. Gençler ve işverenlerle sohbet eden Bakan Schneider, işverenlere, “Bu gençler çok dilli ve iki kültürlü, kazançlı olacaksınız” diye seslendi.

 

Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Proje Yöneticisi Caner Aver ise, Türk gençlerinin meslek eğitimi sürecinde yaptıkları yanlışları sıraladı, öğrenci ve velilere tavsiyelerde bulundu.

 

Caner Aver özetle şu görüşlere yer verdi:

“ Türk gençleri genelde 15-20 meslek dalında seçim yapıyor. Bu da piyasayı oldukça daraltıryor. Almanya’da 360 meslek dalı olduğunu düşünürsek, 340’ını boş geçmiş oluyorlar....

Bir diğer sıkıntı ise, velilerin yeterince destek vermemeleri, gençlerinse yeterince ilgi göstermemeleri....

Meslek eğitimi yapıtıktan sonra da yüksek eğitim görme  ve iyi para kazanma şansları var. Mutlaka bir meslek edinilmeli ve bu tür fırsatlar değerlendirilmeli....

Alman işletmelerinin göçmen kökenlilere yönelik önyargılı bakışı istatistiklerle sabit. Buradaki fuarda gençlerle işverenler yüz yüze geldiği için bu tür formal sıkıntılar daha rahat aşılıyor....

Büyük şirketler 6-8 ay önceden meslek eğitimi vereceği elemanı seçmiş oluyorlar. Genelde Ekim-Kasım ayında başlıyor bu başvuru süreci. Son bir iki ay kala yapılan başvurular genelde dikkate alınmıyor. O nedenle mümkün oldukça erkenden bilgi toplanılmalı ve zamanında başvuru yapılmalı....”