Kuzey Ren Vestfalya'da pazar günü belediye seçimleri yapıldı. Dortmund belediye meclisine girme başarısı gösteren "Die Rechte" adlı aşırı sağcı parti üyeleri, belediye binası önünde seçim sonuçlarını bekleyenlere saldırdı. Ellerinde bira şişeleri ile belediye binasına da girmeye çalışan gruba, içeride bulunanlar engel oldu. Bir saatten fazla süren arbede sırasında 30 kişilik Neonazi grubu, bira şişelerini insanların kafasına vurarak ve gaz spreyi sıkarak 10 kişiyi yaraladı. Neonaziler, Almanya tarihinde ilk kez bir belediye binasına saldırma cesareti gösterirken, polis gruba müdahalede yetersiz kaldı.

Yaşananların adeta geliyorum dediğini kaydeden Dortmund Belediyesi Meclis Üyesi SPD'li Volkan Baran, iki gün öncesinden böyle bir girişimin olabileceğine dair duyum alındıklarını söyledi. Polise ihbar yapılmasına rağmen, olayın yaşandığı an emniyette olaya müdahale edebilecek çevik kuvvet bulunmadığını kaydeden Volkan Baran, "NSU olaylarından sonra, maalesef polisin sağ gözü kör demiyorum ama görme özürlü. Müdahaleye ilk trafik ekibi geldi. Onlar da yetersiz kaldı. Bir saati aşkın süreyle arbede yaşandı" diye konuştu.

Neonazilerin hedefinin belediye meclisine seçilen göçmen kökenliler olduğunu belirten Baran, "Elleriyle bizleri işaret ederek, yabancılar dışarı, Almanlar içeri diye bağırıyorlardı. Amaçları bize gözdağı vermek ve meclis çalışmalarında aynısını yaparız demek istiyorlar. Polis maalesef buna duyarsız kaldı. Burada yeteri kadar insan olmasaydı ve onlar belediye binasına girmeyi başarsalardı, felaket olurdu" dedi.

Türkiye kökenlileri belediye meclisinin halka açık oturumlarına katılarak, hem kendilerine hem de yaşadıkları kente sahip çıkmaya çağıran Baran, 15 Haziran'da Dortmund Belediye Başkanlığı seçiminin ikinci turunun yapılacağını hatırlatarak, sandığa gidilmesini ve ırkçılara fırsat verilmemesini istedi.