Diren Dede, 27 Nisan 2014’te izinsiz girdiği bir garajda, evin sahibi Markus Kaarma tarafından silahla vurularak öldürülmüştü.

Kaarma, Montana eyaletinde aylardır devam eden mahkemede Aralık'ta verdiği ifadede, “Nefsi müdafaa yaptım” diyerek kendini savunurken, görgü tanıklarını dinleyen ve kamera kayıtlarını inceleyen mahkeme heyeti 30 yaşındaki zanlıyı planlı bir şekilde adam öldürmekten suçlu bulmuştu.

Savcılık Kaarma için 100 yıl hapis isterken, mahkeme Diren Dede’nin katiline 70 yıl hapis cezası vermiş ve katilin avukatları buna itraz etmişti.

Diren Dedenin katiline 70 yıl hapis
Mahkemenin kararına bile sevinemediğini belirten Diren’in babası Celal Dede, “Katil yaşıyor ve hapse giriyor. Ama benim oğlum haklı ve öldü. Bizim hayatımız karardı” diyerek tepkisini dile getirmişti.

Diren Dedenin katiline 70 yıl hapis
Diren Dede'nin annesi Gülçin ile babası Celal Dede geçen yıl Aralık ayındaki kararı duyunca böyle tepki vermşti. Gülçin ve Celal Dede davayı yerinde izlemek için Hamburg’dan ABD’ye gitmişti.

Diren Dedenin katiline 70 yıl hapis
Kaarma'nın avukatı, hayatını kaybeden Diren'in ABD'de yaygın olan “garage hopping” geleneğince yabancı garajlarda alkol ve benzeri içecek aradığını iddia etmişti.