Tanınmış komedyen Jan Böhmermann'dan sonra şimdi de 19 yıldır Elmshorn'da yaşayan Kürt kökenli Ali Cebir hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten dava açıldı.

Türkiye'de iki davası var

Avukat Mahmut Erdem ve müvekkili Ali Cebir konu ile ilgili Hamburg'da bir basın toplantısı düzenledi. Avukat Mahmut Erdem, “Müvekkilimin hakkında Türkiye'de iki dava yürütülüyor. Bunlardan birincisi Bursa Adliyesi'nden geliyor. İçeriyi ise Facebook'ta Türkiye'de Sur, Cizre gibi yerlerde katliamlara değinmesi ve buradaki politik konuları ifade etmesidir. Bundan dolayı Bursa Savcılığı ve Adliyesi suç duyurusunda bulunuyor iddianame yazıyor. Müvekkilim yurtdışında yaşadığı için dolayısıyla dosya ikamet ettiği bağlı bulunduğu Itzehoe'de adliyeye gönderiliyor. İkinci dava ise Antalya Adliyesi'nden geliyor. Bunun içeriği ise hakaret davası. Burada sosyal paylaşımlarıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a birkaç kez hakaret ettiğini ifade edilerek hakkında suç duyurusunda bulunuluyor. Buradaki Alman mahkemesinden olayın takip edilmesi, araştırılması isteniyor” dedi.

İfade tarihi şubat ayında

Avukat Erdem sözlerine şöyle devam etti: “Resmi mahkeme tarihi 13 Şubat 2017'dir. Alman mahkemesi hatta 'ifade vermez ise o gün tutuklanır' ifadesini dahi belirtmiş. Biz müvekkilimle konuştuk ve o gün ifade vermeyecek ve mahkemeye de gitmeyecek. Eğer kendi özgürlük ifadesini kullandığı için mahkeme tutuklayacaksa tutuklasın. Ayrıca ben bu davanın burada görülmeyeceği konusunda, bunun Alman hukukuna uygun olmadığını ve dosyanın geri çevrilmesi, gönderilmesini hakime beyan ettim. Ama bunun kararını tabii ki Alman Adalet Bakanlığı verebilir ancak. Burada bir ikiyüzlülük var. Bir taraftan 'Türkiye'de adalet yok' deniliyor, bir taraftan Türkiye'den gelen bunun gibi davalara devam ediliyor. Bu tamamen ikiyüzlülüktür başka bir şey değildir. Dışarıya karşı eleştiriliyor ama gelen dava siyasi, politik içeriklidir bunun adına hakaret davası deniliyor dosyanın geriye gönderilmesi gerekir. İlginç bir konu daha var iddianamede müvekkilim açık adresi yazılı bunun olmaması gerekir”

Kimseye kişisel hakaret etmedim

Kayseri Sarız ilçesi Kırkısrak Köyü doğumlu Ali Cebir 19 yıl önce Almanya'ya geldiğini ve ilticada bulunduğunu ilticasının kabul edildiğini kaydederek, “Ben hiç kimseye kişisel olarak hakaret etmedim. Bir keresinde 'Davutoğlu bir davul, Erdoğan 'da onun tokmağı beraber çalıp oynuyorlar' yazdım bu bir siyasi eleştiridir. Argo kelime kullanmadım, küfür etmedim. Herkes gibi bende sosyal medyada fikrimi paylaştım ” dedi. Erdem, “Türkiye'de müvekkilimin ilk davası terör politikası 10 yıldan, hakaret davası da 4 yıldan başlar toplam 14 yıl hapis cezasıdır. Ama özgürlük fikrini kullandığı için burada bu suç sayılmıyor. Ama Erdoğan bunu üzerine alınmışsa o kendini bağlar” dedi. Ali Cebir'in Almanya'da herhangi bir suç işlemediği sürede Almanya'dan sınırdışı edilmesi mümkün olmadığına da işaret edildi.