ARD’de yayınlanan sabah proğramına katılan Yeşiller Partisi Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt ,”Sonuçta, Sayın Davutoğlu Avrupalılar için güvenilir bir ortaktı ve Türkiye'nin Avrupa'ya açılmasını istiyordu. Bunu Erdoğan için söylemek zor” dedi.

Başbakan Davutoğlu’nun ayrılışının Türkiye’de iç siyasette de olumsuz sonuçları olacağını savunan Göring-Eckardt, özellikle hala itiraz etme cesareti gösteren muhaliflerin bundan etkileneceğini öne sürdü.

Hristiyan Demokrat Parti Dış Politika Uzmanı Norbert Röttgen de Başbakan’ın kararının olumsuz sonuçları olacağı görüşünde. Deuschtlandfunk’a,“Davutoğlu, Avrupa için önemli olan tüm sorularda Türkiye’yi Batı’ya yakınlaştırmak istiyordu. Erdoğan bunu kesinlikle istemiyor” ifadelerini kullanan Röttgen, “Bu nedenle bu Avrupa ve Türkiye için kötü bir haber” diye konuştu. Rçttgen, Başbakan Davutoğlu’nun AB ile müzakerelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bağımsız olarak politik ağırlık kazandığını da söyledi.

Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ise, Türkiye’nin bir dikta rejimine doğru ilerlediğini savundu. Partisinin uluslararası ilişkiler sözcüsü olan Dağdelen,”Kim Erdoğan’ın altında Başbakan olursa, etkisiz kalır” dedi. Spiegel Online’de yer alan haberde Dağdelen’in,” Bu olay Erdoğan'ın mutlak gücünü korumaya yönelik. Davutoğlu her zaman istekliydi ama, anlaşılan yeterince istekli değildi” ifadeleri yer aldı.