Alman 1’inci devlet kanalı ARD’nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Berlin’de katıldığı bir toplantında Suriye’deki çatışmalardan kaçan mültecilerin çeşitli ülkelere sığındığını, şu anda Lübnan’da 1 milyondan fazla Suriyeli mülteci bulunduğunu ülkesindeki bu ülkeden gelenlerin sayısının ise sadece 32 bin olduğunu hatırlattı.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, milyonlar kişinin kriz bölgelerinde saplanıp kaldığını, vatanlarında, Türkiye veya Ürdün'deki kamplarda mülteci durumuna düştüğünü ifade ederken Almanya'nın yılda 300 kişiye sığınma hakkı tanıdığını bu rakamın AB ülkelerinde 5 bin, ABD'de ise 50 bin fazla olduğunu anlattı. Almanya Cumhurbaşkanı, “Bazı şeyleri sorumlu olduğumuz hakların korunması adına daha iyi yapmalıyız” dedi. Gauck, Akdeniz üzerinden Avrupa'ya gelmek isteyen yaklaşık 23 bin kişinin susuz kalarak, boğularak veya denizlerde kaybolarak yaşamlarını yitirdiğini bu konudaki haberlerin sık yer aldığını ve kanıksanmaya başladığını, bu konuya duyarlı olmak gerektiğini bildirirken, “Ortak mülteci politikaları sadece Avrupa'nın sınırlarını değil, Avrupa sınırlarındaki insan hayatını da korumalıdır” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı’nın bu sözleri aralarında Uluslar arası Af Örgütü’nün de bulunduğu çeşitli kesimler tarafından olumlu bulundu.