Avrupa Postası

-Süheyla Kaplan- Münih

 



Sarı, CHP’nin yurtdışı örgütlenmesi eğitim çalışmaları kapsamında  Almanya’nın Münih kentinde Avrupa Postasi'na yaptigi özel açıklamada ırkçılık, ayrımcılık ve sosyal dışlanmanın bu ülkede yaşanılan en önemli  sorunlar olarak algılandığını söyledi.

 

NSU davasının ‘açıklık temelinde görülmesi’ gerektiğini belirten Sarı, ‘’ NSU davasının  açıklık temelinde yapılacak olmaması sonucu toplumda bazı spekülasyonları beraberinde getirmektedir. Bu davada seri cinayetlerinin bugüne kadar yeterinde aydınlatılmamadığı, polisin tutumu ve bazı bilgilerin örtbas edilmesi gibi bir algı var toplumda’ dedi.

 

17 Nisan’da Münih’te görülecek davada Türk basının, Büyükelçinin ve parlamenterlere mahkemede sabit bir yer verilmeyişinin Almanya’da ve Türkiye’de yaşayan yurttaşlar arasında huzursuzluk yarattığına işaret eden  Sarı, CHP olarak  bu konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını kaydetti.

 

 

‘ALMANYA BAŞBAKAN ADAYI STEİNBRÜCK’ÜN AÇIKLAMASINI YADIRGADIM’

 

 

Sarı, Alman Sosyal Demokrat Partinin  (SPD) Eylül ayında yapılacak Almanya genel seçimlerinde Başbakan adayı Peer Steinbrück’ün ‘okullarda spor derslerine kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı öğrenim görmelerini önerisini’ yadırgadığını açıkladı.

 

Sarı, ‘’Dini referansların sosyal demokrat bir partinin ilkeleri ile bağdaşmayacağını düşünüyorum. Popülist bir tutumun aracı olunmamalı. Setinbrück’ün bu yöndeki açıklaması  sosyal demokrat parti değerleri ile bağdaşmamaktadır. Kadın-erkek eşitliği sosyal demokrasinin vazgeçilmez değerlerindendir’ şeklinde konuştu.

 

 

‘SOSYAL DEMOKRAT DEĞERLER DAHA FAZLA ÖNE ÇIKARILMALI’

 

Bu yıl Alman Sosyal Demokrat Partinin kuruluşunun 150. yıl dönümünü kutlayacağını hatırlatan Sarı, ‘’ SPD bu yıl 150. yıl dönümünü kutlayacak. Dünyada sosyal demokrat değerleri desteklemiş bir parti 150 yıllık birikimiyle insanlığın içinde bulunduğu duruma yeni bir yaklaşım getirecek nitelikte dönüşüme uğramasını umut ediyorum. CHP olarak biz de sosyal demokrat değerleri daha fazla öne çıkarmalı ve evrensel özüne yakınlaşmak çabamızda SPD ile yakınlaşmak bizi de güçlendirir’ dedi.

 

 

‘PARTİ İÇİN ÖRGÜTLENME ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA’

 

Parti içi eğitimin Avrupa’da da önemine dikkat çeken Sarı, yurtdışında yaşayan vatandaşların çok yönlü bir toplum niteliğine dönüştüğünü söyledi.

 

Sarı, ‘’Partimizin yurtdışında da örgütlenmesi sadece seçimlerde yurttaşlarımızın oy kullanması ile ilgili düzenleme değil, aynı zamanda yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yoğunlaşma isteğinden kaynaklanmaktadır’ şeklinde açıklamada bulundu.

 

 

Almanya’da son yıllarda artan işsizlikten en fazla göçmenlerin olumsuz etkilendiğine de sözlerini ekleyen  Sarı, yeni liberal politikaların Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da kazanılmış hakları gerileten bir etki yarattığını bildirdi.