CHP’nin üç eyaleti kapsayan birliği, Frankfurt yakınlarında genel kurul yaptı. 2 kişinin 11 üye adına oy verdiği, kapıda yeni üye yapılanların oy kullandığı seçimde, eski birlik başkanı Ali Ercan, yeniden seçildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Avrupa Birlikleri’nde de zaman zaman genel kurul heyecanı yaşanıyor. Geçtiğiimiz pazar günü Almanya’nan üç eyaletini (Hessen- Rheinland Pfalz- Saarland) temsil eden birlikte seçim vardı.

CHP’liler Kelkheim’daki bir düğün solanunda yapılan genel kurulu doldurdu. 

Skandallar, karşılıklı hakaretler, yeni üyelere oy kullandırma ve vekalet oylarla yapılan seçimi, eski başkan Ali Ercan 8 oy farkla kazandı ve tek yetkili oldu. Tüzük değişikliği bu genel kurula yetişmediği için, birlik başkanı, partiyi tek başına yönetecek ve süper yetkili olacak. Yönetim Kurulu’nun ise başkanı görevden alma ya da değiştirme yetkisi neredeyse yok. Bu durum sert şekilde eleştirilince, genel kurula katılan CHP Parti Meclisi Üyesi Emre Çam, „Başkanın genel kurul tarafından seçilmesini Almanya’daki birlik başkanları istedi“ açıklamasını yaptı.

İKİ KİŞİ, 11 KİŞİ ADINA OY VERDİ

Özellikle 16 Nisan referandumu sırasında eleştirilen ekibin, bir kişinin 10 tane ve hatta sınırsız sayıda, vekaleten oy kullandığı sistemle yeniden seçilmesi ortalığı karıştırdı. Wiesbaden’den gelen E.G. isimli bir üye, eşiyle birlikte 11 oy getirdiğini ve Ali Ercan’ı seçeceklerini söyledi. Aynı şekilde bir çok kişide de, onlarca vekaleten oy vardı. Bunun dışında, genel kurulun girişinde üye yaptırılanlara da oy kullandırıldı.

ADALET YÜRÜYÜŞÜNDE YOKLARDI

Yeniden Başkan Seçilen Ali Ercan, geçen dönem yaşanan olaylardan ötürü basını suçladı ve „Bunları basına sızdıranlar içimizdeki hainler“ dedi.

CHP’nin Darmstadt’dan Frankfurt’a düzenlediği Adalet Yürüyüşü’ne katılmayan Ercan ve yönetim kurulu üyeleri, CHP’lilerin üzerine otobüs süren bir kişiye karşı açılan davayla ilgilenmemekle suçlanıyordu. Tepkilerin artması üzerine görevden ayrıldığını belirten ve bunu yönetim kurulunda kayıt altına aldıran Ercan, daha sonra Yalova Milletvekili Muharrem İnce’yle Almanya turuna çıkmış ve onu, Koblenz’de yapılan büyük Cumhuriyet Balosu’ndan kaçırdığı ileri sürülmüştü. 

6 ÜYE İSTİFA ETTİ, YEDEKLERLE DEVAM

Bunun üzerine CHP bölge Yönetim Kurulu’ndan 6 üye istifa etmişti. 9 üyeden boşalan 6’sının yerini yedeklerden dolduran Ercan, görevine yine devam etti. 

Başkan adayları (soldan sağa) Ali Çetinkaya, Ali Ercan, CHP parti Meclisi üyesi ve diğer iki başkan adayı Malik Gürses ile Gazi Güleç, seçimler sonrasi birlikte poz verdi.

Frankfurt yakınlarındaki Kelkheim’da yapılan genel kurul, işte bu tartışmalarla yapıldı. Yeniden başkan adayı olan ve genel kurul tarafından seçildiği için bir tür „başkanlık rejimi“ yürütecek olan Ercan, 269 oy aldı. Rakibi Ali Çetinkaya 261 oy alırken, Gazi Güleç 72, Malik Gürses ise 4 oy alabildi.

Genel kurula getirilen bir değişiklik önergesi ile, yeni getirilecek tüzükte başkanın Yönetim Kurulu tarafından seçilmesi, vekaleten oyun kaldırılması ve yeni üyelerin ancak 3 ay sonra oy kullanabilmesi hükmü konuldu. Ancak bu yeni yönetimi bağlamayacak, tüzük mahkemede oyanlandıktan sonra bir sonraki seçimde yürürlüğe girecek.