Berlin merkezli yayın yapan ozguruz.org adlı haber sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar Alman medyası ve politikacıların aksine Erdoğan’ın Almanya’da olası bir mitingde konuşması gerektiğini bildirerek ‚ Onlar gibi değiliz. Herkesi için ifade özgürlüğü istiyoruz’ dedi.

Dündar, Alman radyosuna verdiği demecinde özgür bir ülkede herkesin seçim mitingi yapma hakkı bulunduğunu belirterek‚ Eğer düşünce özgürlüğünü savunuyorsak kimseye sansür koyamayız. Onların yaptığı gibi yapamayız. Aksi takdirde onlar ile bizim arasında farkımız kalmazdı’ dedi.

Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi ( CDU) Miletvekili Wolfgang Bosbach Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olası bir seçim mitingi yapmasının engellenmesi gerektiğini savunarak, Erdoğan’ın Türkiye’de otoriter bir rejim uyguladığını söyledi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise Alman Haber Ajansı dpa'ya verdiği demeçte, Federal Hükümetin Erdoğan'a "referandumdan önce Almanya'da istenmediğini açıkça bildirmesi” gerektiğini söyledi.

Öte yandan Alman hükümeti enformasyonuna göre Erdoğan’ın Almanya’da herhangi bir miting yapacağına dair bilgi yok. Alman Dışişleri Bakanlığı bu tür durumlarda randevu talebinin  zamanında verildiğini ancak bugüne kadar herhangi bir resmi başvuru olmadığını belirtti.

Bild gazetesi Ankara'daki diplomatik çevrelere dayandırdığı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mart ayında Almanya'yı ziyaret edeceğini ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde referandum mitingi planladığını duyurmuştu. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise hafta başında yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın Almanya'da miting yapmasına yönelik resmi bir talepte bulunulmadığını aktarmıştı.

Süheyla Kaplan / Almanya