Geçtiğimiz Mayıs ayında Bremen eyaletinde milletvekili seçimi yapıldı. Yapılan seçim sonrası parlamento ilk kez toplandı.

Meclis başkanlığı seçimi için toplanan vekillerin heyecanlı olduğu gözlendi. Meclis başkanlığına Sosyal Demokrat Partili (SPD) Christian Weber seçildi. İki dönemdir meclis başkanlığı yapan Weber tüm partilerin desteğiyle tekrar aynı göreve getirildi.  Meclisteki ikinci seçim ise başkan yardımcılığı oldu. Başkan yardımcılığı seçimine ilk kez bir Türk kökenli vekil de aday gösterildi. Yeşiller Partisi Bremerhafen milletvekili Sülmez Doğan'ı başkan yardımcılığına aday gösterdi. Doğan yapılan gizli oylama sonrası başkan vekili seçilen üç kişiden birisi oldu.

 

BREMEN TARİHİNDE İLK TÜRKİYE KÖKENLİ

Çifte vatandaşlık, kamuda başörtüsü yasağının kalkması ve buna benzer göçmenleri ilgilendiren birçok konuda Almanya'da ilk adımı atan Bremen eyalet meclisinde bir ilk daha yaşandı. Bir Türkiye kökenli vekil ilk kez başkan yardımcılığı makamına seçildi. 83 sandalyeli mecliste 65 oyla seçilen Sülmez Doğan sevinçten ağlamamak için kendini zor tuttu. Doğan'ın seçilmesi mecliste bulunan 11 Türkiye asıllı milletvekilini de mutlu etti. Doğan'ın mesai arkadaşları sırayla onu başarısından dolayı kutladı. Sülmez Doğan daha sonra meclis başkanlığındaki koltuğuna oturdu. Doğan, meclis başkanının olmadığı durumlarda onun yerine meclisi yönetecek ilk Türkiye kökenli kişi oldu.

 

KENDİSİ DE İNANAMADI

Meclis başkan yardımcısı seçilen Sülmez Doğan yaptığı açıklamada çok mutlu olduğunu, kendisini seçen herkese teşekkür ettiğini söyledi. Seçildiğine hala inanamadığını anlatan Doğan, “Bremen tarihinde bir ilke imza attım. Daha önce hiçbir Türkiye kökenli kökenli vekil bu makama aday gösterilmezken ben seçildim. Hala inanamıyorum. Bana destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.