Kesin olmayan sonuçlara göre SPD yüzde 32.9, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU)  yüzde 22.6, Yeşiller Partisi yüzde 15.3, Sol Parti yüzde 9.2, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 6.5, aşırı sağcı Alternatif für Deutschland (AfD) yüzde 5.5 ile BIW  yüzde 3.3 oranında oy alarak meclise giren partiler oldular. Seçimlerde en büyük sürprizi aşırı sağcı AfD'nin yüzde 5 seçim barajını geçerek meclise girmesi oldu. FDP'de büyük bir başarıya imza atarak meclise girmeyi başaran parti oldu. Koalisyon ortakları SPD ile Yeşiller  milletvekilleri hem FDP'nin, hem de AfD'nin meclise girmesi nedeniyle adeta şok yaşadı.

SPD VE YEŞİLLERDE HAYAL KIRIKLIĞI

Bremen Eyalet Meclisi seçimlerine halk ilgi göstermedi. Yaklaşık 500 bin seçmenin yarısı sandığa gitmedi. Seçime katılım oranı yüzde 48,9 oldu. Seçime katılımın az olması koalisyon ortakları SPD ile Yeşilleri etkiledi. SPD birinci parti olmasını rağmen yüzde 5.7, Yeşiller ise yüzde 7.2 oranında oy kaybetti.  Her iki partide üzüntü hakimdi. SPD'li olan Bremen Eyaleti Başbakanı ve Belediye Başkanı Jens Böhrnsen seçime ilginin çok düşük olmasını anlayamadığını söyledi. Oy kaybetmelerine rağmen birinci parti olduklarını dile getirdi.

TÜRKİYE KÖKENLİ ADAYLAR ÜZGÜN

SPD'nin Bremen eyaleti milletvekilleri Mustafa Güngör ile Ruken Aytaş, yaptıkları ilk değerlendirmede partilerinin oy kaybetmesinden dolayı üzgün olduklarını, tekrar mecliste yer almak istediklerini dile getirdiler. Katılımın çok düşük olmasından yakınan Mustafa Güngör, “Seçimlere katılım çok düşüktü. Bu durum aşırı sağcılara yaradı. Aşırı sağcı AfD ile FDP'nin meclise girecek olması endişe verici” dedi.

Ruken Aytaş ise, “Anneler günü nedeniyle seçime katılım çok azdı. Böyle bir günde seçim yapmak yanlıştı. SPD çok oy kaybetti. Tek isteğimiz SPD-Yeşiller koalisyonun tekrar kurulabilmesi. Aşırı sağcıların meclise girmesi çok üzücü. Özellikle göçmenler için FDP ve AfD bizleri çok zorlayacak adımlar atacak” diye konuştu.

303 ADAY YARIŞTI

Bremen Eyalet Meclisindeki 83 sandalye için 303 aday yarıştı. Bu yarışta çeşitli partilerden 17 Türkiye kökenli adayda yer aldı. Bu adaylardan kaçının meclise girdiği henüz kesinlik kazanmadı. Alınan oylara göre SPD 30, CDU 20, Yeşiller 14, Sol Parti 8, FDP 6, AfD 4, BIW 1 milletvekili çıkardı. Seçimden sonra meclisteki parti sayısı da 5'ten 7'ye çıktı.