SPD'nin yüzde 6'ya varan oranda oy kaybetmesinden kendisini sorumlu tutan 65 yaşındaki  Jens Böhrnsen bundan sonra görevini yürütmesinin doğru olmayacağını dile getirerek istifasını duyurdu.

BAŞBAKANIN İSTİFASI SPD'LİLERE İKİNCİ DARBE OLDU

Seçimlerden birinci parti olarak çıkmalarına rağmen buna sevinemeyen SPD'ler kaybedilen yüzde 6 oranındaki oyun şokunu atlatamadan bir şokta  SPD'li Eyalet Başbakanı  Jens Böhrnsen'in istifasıyla yaşadılar. 10 yıldır Bremen Eyaletinin Başbakanı olarak görev yapan  Jens Böhrnsen, istifasıyla kendisini destekleyenlere büyük üzüntü yarattı.  Seçim sonuçlarının netleşmesinden sonra bir araya gelecek olan SPD Bremen yönetimi  Jens Böhrnsen'in yerine yeni bir isim arayacak.

SEÇİME KATILIMIN AZLIĞINDAN ŞİKAYET ETMİŞTİ

Pazar günü kesin olmayan oy oranlarının açıklanmasından sonra bir açıklamaya yapan  Jens Böhrnsen seçmenin seçimlere ilgi göstermemesinden şikayetçi olmuş, buna bir anlam veremediğini dile getirmişti. Oldukça üzgün görünen  Böhrnsen “Seçimlerden birinci parti çıktık ama oy da kaybettik. Bu sonuç beni üzdü. Ben daha iyi bir oran bekliyordum” diyerek açıklama yapmıştı.

SÜLMEZ DOĞAN  MECLİSTE

Bremen Eyaletinin Bremerhaven bölgesinde sandıkların tümü sayıldı. Yapılan sayımlar sonucu  Yeşiller Partisinin Bremerhaven'dan aday gösterdiği Avukat Sülmez Doğan Türkiye kökenli adaylar arasından meclise girmeyi garantileyen ilk isim oldu. Hem Bremerhaven hem de Bremen Eyalet Meclisi'ne tekrar seçildiğini açıklayan Doğan, “Bremerhaven meclisi seçimleri için  2 bin 51, eyalet meclisi seçimleri içinde 3 bin 51 oy aldım.  Kesin olarak meclise girdim. Ben Bremerhaven'da kadın adaylar içinde ve Türk kökenli adaylar arasında en çok oyu alan kişi oldum. Bölgemde ayrıca en çok oy verilen üçüncü kişi oldum. Herkese teşekkür ediyorum. Oy oranımın artması beni çok sevindirdi. Partimin oy kaybetmesi ise çok üzdü” dedi.

HANGİ PARTİ NE OY ALDI

Pazar günü yapılan seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre SPD yüzde 32.9, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU)  yüzde 22.6, Yeşiller Partisi yüzde 15.3, Sol Parti yüzde 9.2, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 6.5, aşırı sağcı Alternatif für Deutschland (AfD) yüzde 5.5 ile BIW  yüzde 3.3 oranında oy aldı. FDP ile AfD meclisin yeni partileri oldu.  SPD 2011 seçimlere göre yüzde 5.7, Yeşiller ise yüzde 7.2 oranında oy kaybetti. 500 bin dolayında seçmenin bulunduğu eyalette seçimlere katılım yüzde 48.9 oldu. Seçmenler şimdi SPD-Yeşiller koalisyonunun tekrar kurulup kurulamayacağını merak ediyor. Bremen'de SPD ile CDU koalisyonunun da kurulması konuşuluyor.