Almanya'nın Hamburg kentinde dün bir süpermarkette bıçaklı saldırı sonucu bir kişinin öldüğü, altı kişinin yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı olay sonrası çevre sakinleri gecenin geç saatlerinde barışı simgeleyen mumlar yakarak saldırıyı kınadılar.

Kanlı olayı gecenin geç saatlerinde barışı simgeleyen mumlar yakarak, sessizce protesto eden çok sayıda mahalle sakinlerinden İranlı Rosa Barrari, (30), 'Terör saldırıları hastalıktır. Alman veya göçmen ayrımı yapmadan birlikte karşı çıkmalıyız' dedi. 

Bir iltica kampında görevli olduğunu ifade eden Lara (28) isimli sosyal pedagog ise, yaşananlara inamıyorum. 'Semtimizde ve hoşgörünün şehri Hamburg'da teröre yer olmamalıdır' dedi.

SALDIRGAN 'ALLAHU EKBER' DİYE BAĞIRDI 

Görgü tanıklarının ifadelerinde, şüphelinin saldırı sırasında Arapça "Allahu Ekber" ve "Allah büyüktür" diye bağırdığı ifadeleri yer aldı.  Alman basınının geniş yer verdiği saldırı, Almanya'nın en büyük süpermarket zincirlerinden Edeka'nın Fuhlbütteler Strasse üzerindeki "Müller" isimli şubesinde gerçekleşti.

'SALDIRGAN CAMİDEN ÇIKTIKTAN SONRA SALDIRI YERİNE GİTTİ' İDİASI 

Saldırıda hayatını kaybeden kişinin 50 yaşında bir Alman vatandaşı olduğu, zanlıyı durdurmaya çalışan 35 yaşındaki bir kişinin de ağır yaralı olduğu kaydedildi.

Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre Filistin kökenli saldırgan Ahmad A. (26), Barmbek semtindeki (Fuhlsbütteler Strasse) "assahaba" isimli camiden çıktıktan sonra olay yerine 200 metre ilerideki Edeka isimli markete girdi. Bir süre sonra elindeki 20-25 cm. büyüklüğündeki bıçakla "Allahu Ekber" diye bağırarak markette bulunan Alman müşterilere gelişigüzel saldırmaya başladı. Olayın korkusuyla sağa sola kaçışan market içindeki Alman müşterilerden, dört kişi çeşitli yerlerinden yaralanırken,(64,57,56,19) bir erkek Alman vatandaşı da (50) aldığı bıçak darbesiyle olay yerinde yaşamını kaybetti.

SALDIRGANI YAKALAYINCAYA KADAR KOVALADILAR

Olayın canlı tanığı İlhan Tozlu ise yaşanları şu şekilde ifade etti: Kanlı olayı Edeka'nın yan taraftaki "Çoban" isimli pastanede otururken duyduk. Bir genç Almanın kasığından yaralanmış olarak kaçtığını gördüm. Kaçarken ceketini düşürdü. Ona yardımcı oldum. Bu sırada saldırganın elinde büyük bir bıçakla "Allahu Ekber" diye bağırarak kaçması herkesin dikkatini çekti. Pastanedeki ve karşı Imbiss'teki biri Türkiye kökenli, diğeri Afrikalı ve Alman üç kişi oturdukları plastik sandalyeleri ellerine alarak, kaçmaya çalışan saldırgan Ahmad A.'nın (26) peşine düştüler. Bir süre koşuşturma sonrası, kafasına sandalye vurularak etkisiz hale getirilen saldırgan, polis gelene kadar yerde tutuldu."

Olayı nefretle kınadığını belirten iki çocuk babası İlhan Tozlu, (61) 'bu türden saldırıların ne dinle, ne de insanlıkla bir ilgisi olabilir.' dedi.

NEDEN 'ALLAHU EKBER' DİYE BAĞIRDI DEDİN TEPKİSİ

Kanlı olayı dün gece bir Alman TV'sine görgü tanığı olduğu anlattıktan sonra; bazı Türk vatandaşlarının kendisini aradıklarını ve 'Neden saldırganın "Allahu Ekber" diye bağırdığını söyledin.? Keşke söylemeseydin' şeklindeki tutumlarına anlam veremediğini ve 'Ben doğruyu söyledim. Yalan mı söylemeliydim' sözleriyle tepki gösterdi.