Almanya'nın Würzburg şehrinden yürüyerek Berlin'e kadar gelen mülteci grup, Almanya'da mültecilere reva görülen kötü yaşam koşullarına dikkat çekmek istiyor.

Mülteci eylemciler kendilerine bağışlanan çadırlarda kalarak, karda, soğukta, kötü hava şartlarında oluşturdukları kampta seslerini politikacılara ve kamuoyuna duyurmaya çalışıyor.

O kamptaki mültecilerden Turgay Ulu, gayri insani koşullarda yaşamak zorunda bırakılmalarına karşı direndiklerini ve bu nedenle 7 aydır sokaklarda, parklarda yatıp kalktıklarını söyledi. Temel 3 somut taleplerinin olduğuna değinen Ulu; bunları mülteci kamplarının kapatılması, sınırdışı etmelerin durdurulması ve eyalet dışına çıkma yasağının kaldırılması olarak özetledi.

 

Eylemci mültecilere destek veren Yeşiller Partisi milletvekillerinden Turgut Altuğ ise, normalde kampın izinsiz olarak yeşil alan üzerine kurulduğunu ancak ilticacıların taleplerini haklı buldukları için kampa müsaade ettiklerini belirtti. Almanya'da mültecilerin karşılaştıkları zorluklara değinen Altuğ, iltica başvurusundan sonra işlemlerin çok uzun sürdüğünü, ilticacıların çalışma imkânlarının olmadığını ve bulundukları bölgeyi değiştiremediklerini, eğitim imkanlarından faydalanamadıklarını söyledi. Bu insanların yaşam koşullarının biran önce düzeltilmesi gerektiğine değinen Yeşiller milletvekili, mültecilerin de insanca yaşama hakları olduğunun altını çizdi.

 

Aylardır eylemlerini sürdüren mülteciler henüz seslerini siyasetçilere duyuramadılar.

Bazı sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların destekleriyle Berlin'in ortasında bir parkta yaşamlarını sürdüren protestocu ilticacılar sorunlarına bir çözüm bulununcaya kadar eylemlerini devam ettirmekte kararlı görünüyorlar.