Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen "Artık doyduk” adlı protesto gösterisinde tarım ve gıda politikasında değişiklik talebi dile getirildi. Almanya'nın çeşitli kentlerinden Berlin'e gelen 130 traktörün yanı sıra yaklaşık 18 bin kişinin katıldığı gösteri ile tarımın endüstrileşmesi protesto edildi.

Deutschland Protest Landwirte Grüne Woche in Berlin (Reuters/H. Hanschke)


Berlin'de dün başlayan uluslararası tarım ve gıda fuarı Yeşil Hafta paralelinde düzenlenen gösteride, "tarım tröstleri, yiyeceklerimizden elini çek” ana sloganlardan birini oluşturdu. Gösteriyi organize edenlerin verdiği bilgilere göre, Almanya'daki yanlış tarım politikaları nedeniyle geçen 10 yıl içinde yaklaşık 100 bin küçük ölçekli tarım işletmesi kapanmak zorunda kaldı. Bu çerçevede çoğunluğunu çiftçilerin oluşturduğu katılmcılar dokuz maddeden oluşan taleplerini Federal Tarım Bakanlığı'na sundu.

Gösterinin organizatörlerinden Jochen Fritz, "tarım endüstrisine sağlanan sübvansiyonlara son verilmesini ve tarım sektöründeki büyük işletmelerin füzyonunun durdurulmasını istiyoruz” dedi.

Yedinci kez düzenlenen gösteriye, ekolojik üretim yapan çiftçi birliklerinin yanı sıra, çevre ve hayvan koruma kuruluşları, kiliseler, yardım örgütleri ve Yeşiller Partisi destek verdi.

Deutschland Protest Landwirte Grüne Woche in Berlin (Reuters/H. Hanschke)

Yeşil Hafta fuarı

Öte yandan, dün başlayan Yeşil Hafta fuarında 66 ülkeden 1650 katılımcı yer alıyor. Fuarda, yöresel ve ulusal gıda ürünlerinin yanı sıra tarım ve gıda sektöründeki yenilikler sergileniyor. Türkiye'den de fuara, kuru mevye alanında faaliyet gösteren şirketler katılıyor. Fuarın bu yıl konuğu Macaristan. Yaklaşık 400 bin ziyaretçinin beklendiği fuar 29 Ocak tarihine kadar sürecek.

Yeşil Hafta'ya paralel olarak bu hafta sonu düzenlenen uluslararası tarım bakanları zirvesinde ise su konusu ağırlıklı olarak ele alındı.(DW)