Başkent Berlin'de Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadıkları Mitte, Kreuzberg ve Neukölln ilçelerinden meclise girmek için bağımsız aday olan Betül Bayrak, Pınar İskender Çetin, Ali Şen, İlkin Özışık ve Fatih Tanrıveri'nin beklenen oyu alamamaları hayal kırıklığı olarak değerlendirildi.

Adaylar arasında 2011 ile 2016 yılları arasında mecliste Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili olarak görev yapan, ancak partisinin aday listesinde istediği yeri alamayan İlkin Özışık da seçimlerde bağımsız aday oldu. Özışık seçmenden 310 oy alabildi.

TGB, UETD, DİTİB, VIKZ, MİLLİ GÖRÜŞ VE TÜMSİAD DESTEKLEDİ

2 Haziran tarihinde Alman Federal Meclis’in 1915 Ermeni soykırımı yasa tasarısını kabul etmesine tepki olarak başta Berlin Türk Cemaati (TGB), DİTİB, Milli Görüş (IGMG), UETD ve TÜMSİAD gibi AKP yanlısı dernek ve kurumların desteğiyle, Pınar İskender Çetin, Betül Bayrak, Ali Şen, Ilkin Özışık ve Fatih Tanrıverdi bağımsız adaylar olarak seçimlere katıldılar. 


Adaylardan hukukçu Fatih Tanrıverdi, Berlin Şehitlik Camii Gençlik Kolları Başkanı Pınar İskender Çetin, Berlin Teknik Üniversitesi öğrencisi Betül Bayrak ile Ali Şen ve eski vekil (SPD) İlkin Özışık'ın aldıkları toplam oy sayısının sadece 1355 olması siyasi çevreler tarafından şaşkınlıkla karşılandı. 

ADAYLARIN ALDIKLARI OY SAYISI


Pınar İskender Çetin 322
Betül Bayrak: 260
Ali Şen 358
İlkin Özışık 310
Fatih Tanrıverdi 151


Berlin eyalet parlamentosu ve ilçe meclis seçimlerinde Bağımsız adayları destekleyenlerin başında gelen Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, sonuçlar açıklandıktan sonra şu açıklamayı yaptı: “Berlin’de bağımsızların aldığı oy sayısı hem adaylarda hem de ben de hayal kırıklığı yaşattı. Alınan oyların azlığı adayların eksiği değil, yıllardır Türk toplumuna uygulanan baskılara rağmen onlara sahip çıkmayan bu toplumun eksikliğidir.”

İşte Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yıldız'ın yaptığı o açıklama:


KAMUOYUNA DUYURU...

Öncelikle medeni cesaretlerinden dolayı bugün Berlin'de yapılan seçimlere "Bağımsız Aday" olarak katılan kardeşlerimizi tebrik ediyor, gönülden şükranlarımı sunuyorum...
Ayrıca bugün kendilerini yalnız bırakan Türk Toplumu adına ben özür diliyorum...

Alınan oylar aday kardeşlerimizin eksiği değil, yıllardır Türk Toplumuna uygulanan baskılara rağmen onlara sahip çıkmayan topluma aittir...

5 kardeşimizin aldığı OY toplamda 1.355...Neukölln BVV icin alınan OY 800...

Berlin'de alınan bu OY sayısı hem adaylar da hemde bende derin hayalkırıklığı meydana getirdi...


BETÜL BAYRAK: BERLİN'E YENİ BİR SOLUK GETİRDİM

Bağımsız adaylardan, herhangi bir dernek ile ilişkisi olmadığını açıklayan Berlin Teknik Üniversitesi'nde şehir ve bölge planlama bölümü mastır öğrencisi Betül Bayrak, seçim sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

"Ben adaylığımı koyduğum Neukölln ilçesinde doğup büyüyen Türk kökenli bir ailenin kızı olarak bu semtdeki insanların durumlarını yakından biliyorum. Onların isteklerini ve dertlerini yakından tanıyorum çünkü bende onlardan biriyim. Onların Berlin Meclisi'nde sesi olabilmek ve haklarını savunmak için aktiv siyasi mücadele verme kararı aldım."



Bayrak açıklamasının devamında "Berlinli vatandaşlarımızın ciddiye alınması gereken sosyal sıkıntıları ve gelecekle ilgili beklentileri var. Hiç bir parti bu vatandaşlarımızın çoğunluğunun sesi olamıyor. Ben vatandaşların siyasete ve siyasetçilere güveninin bu seçimlerde daha da azaldığını görüyorum. Seçmenlere tavsiyem en azından oy haklarını kullanarak sesinizi duyurun. Bu konuda malesef özellikle Türk kökenli vatandaşlarımız geçmişte oy verdikleri seçmenlerden yaşadıkları hayal kırıklıkları sonucu, çok pasif.

Ben adaylığımla Berlin'e yeni bir soluk getirdiğimi farkettim. Gençlerle sohbetlerimizde onlara cesaret verdiğimi söylüyorlar bana. Aktiv sosyal hayata katılım konusunda vatandaşlarımıza örnek olabilirsem ne mutlu bana.

Çünkü Berlin'de sosyal kalkınma için aktiv vatandaşlara ihtiyacımız var. Ben daha uzun yıllar bu ihtiyacı karşılamak için elimden gelen uğraşı vereceğim.

Seçim sonucu ne olursa olsun Berlin'de ve özellikle de yaşadığım semt Neuköll'ne daha iyi bir sosyal kalkınma sağlanması için aktiv siyasi mücadelem devam edecek." dedi.