Hasan Burgucu 



ilk gün Haus der Wansee Konferenz Müzesi gezildi. Almanya da Holacust olarak tanımlanan Avrupa'daki yahudi soykımının planlandığı müze evi tarıhçi Eike Stegen' in anlatımı ve açıklamarıyla geziye katılanlara tanıtıldı. Almanya'nın tarihi için 'yüz karası' sayılan yahudi katliamı konusunda belgeler ışığında bilgiler verildi.

 

 

Aynı günün öğlen sonrası Postdam' da yeni açılan -Osmanlı İmparatorluğu'nda 1895 ve 1915 de yaşanan Ermeni tradejisini konu alan-  Lepsiushaus' daki sergi, Müzenin sorumlusu Dr. Rolf Hosfeld' in verdiği bilgilelerle devam etti.

 

 

Ertesi gün Hardenberg Strasse de sürdürülen tarih içerikli gezide, Osmanlı başvezirlerinden dönemin Ermeni katlimanından sorumlu tutulan Talat Paşa'nın Ermeni Nemesis örgütü tarafından 1921 de vurulduğu yerde konuya yönelik bilgiler verildi.

 CEMAL KEMAL ALTUN ANITI ÖNÜNDE ANILDI

 

Gezi esnasında Berlin Charlottenburg semtindeki Cemal Kemal Altun Anıtı ziyaret edildi.

Interpol tarafından Türkiye'ye iadesi için göz altına alınan ve 30 Ağustos 1983 günü yargılandığı Berlin İdari Mahkemesi'nin 6. katından atlayarak genç yaşında yaşamına son veren Cemal Kemal Altun'un anısına bir konuşma yapıldı. Anıt önünde Eike Stegen, Doğan Akhanlı ve Hasan Burgucu tarafından Kemal Altun'un "Türkiye-Almanya ikili ekonomik, diplomatik ve askeri ilişkileri sonucu ölüme terk edildiği" açıklandı. Anıt önüne Hamburg'daki son yapılan ve geleneksel hale gelen  "Kemal Altun'u Anma Etkinliği'nin afişleri bırakıldı. Bir kısmı eski ilticacı olan grubun duygusal anlar yaşadığı gözlendi.

 

 

Daha sonra aynı caddede sırasıyla Yahudi soykırımıyla ilgili 1953 de Almanya' daki ilk anıt, 2.Dünya savaşında Türkiye'de yaşayan ve savaştan sonra Berlin belediye başkanlığı yapan Ernst Reuter' in anısına asılan plakat ve Türkiyeli göçmen Yahudilerden Naziler tarafından ailesi yok edilen Isaak Behar' ın evinin önünde yapılan bilgilendirme ile iki gün süreli tarih içerikli gezi son buldu.