Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve eşi Şefika Ünal, Beşiktaş Belediye meclis üyeleri ve beraberindeki heyetle birlikte Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann tarafından Münih’te kabul edildi.

İçişleri Bakanlığı konutunda gerçekleşen kabulde, Erlangen ile Beşiktaş Belediyesi’nin 10. yıla rastlayan kardeş şehir kutlamaları ön plana çıktı. Görüşmede, Almanya ve Türkiye ilişkileri, siyasi politik ve ekonomik olarak masaya yatırıldı. Joachim Herrmann 2012-2013 yıllarında 4 bine yakın Türk’ün Alman vatandaşlığına geçtiğini bunun memnuniyet verici bir durum olduğunu ifade etti. Ayrıca Türk iş adamlarının Bavyera bölgesinde, Alman iş adamlarının da Türkiye’de yatırım yapmalarının dikkat çekici olduğunu söyledi.

 

Ticaret hacminin her geçen gün fazlalaştığını ifade eden Herrmann Beşiktaş Belediyesi ile Erlangen Belediyesi arasındaki kardeşlik bağının en üst noktaya ulaştığını ve bu sayede Türk Alman ilişkilerinin daha da pekiştiğini belirtti. Herrmann son zamanlarda Almanya’da Türk ailelerine yönelik yapılan saldırılar olduğunun hatırlatılması üzerine, “Geçmiş dönemde Türk ailelerinin bulundukları bölgelerde çıkarılan yangınlar sonrası failler yakalandı ve çok ağır cezalara çarptırıldı. Ancak son dönemde çıkan yangınların çoğu dikkatsizlik, teknik donanım aksaklığından meydana gelmiştir. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz” dedi.

 

PKK’NIN TÜRKİYE’Yİ TERKETMESİ BİZİ DE MEMNUN EDEN BİR DURUMDUR

 

 “Türkiye’de bir çözüm süreci yaşanıyor. PKK’nın ülkeyi terk etmesini nasıl karşılıyorsunuz? sorusuna da Herrmann, şu yanıtı verdi: “PKK’nın şiddetten uzaklaşması burada bizimde yaşadığımız son 15 yıldaki problemlerin hafifletilmesi anlamına gelir. Biz daima Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olduk. Sözünde dururlarsa PKK’nın Türkiye topraklarını terk etmesi bizi de gerçekten memnun eden bir durumdur.”

 

ATATÜRK GELENEĞİNDEN DÖNÜŞ VAR

 

Joachim Herrmann konuşmasının son bölümünde Türkiye’nin demokratik ortamında çok olumlu ve somut gelişmelerin yaşandığını bunun da memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Herrmann “İslam ve dinin güçlenmesi için çaba var bunu görüyoruz. Atatürk geleneğinden de dönüş söz konusu. Bu da kaygı duyulacak bir durum. Olumlu bakmıyor ve tereddüt içindeyiz” dedi.

Joachim Herrmann’ın bu sözlerinin herhangi bir tercüme yanlışlığına mahal vermemesi için soru defalarca tekrarlatıldı ancak bakanın ısrarla yukarıdaki cümleleri tekrar ettiği net bir şekilde anlaşıldı.

Bu arada, Nürnberg ve Bavyera polisi, önümüzdeki hafta Ankara'daki emniyet birimlerini ziyarete gelecek ve fikir alışverişinde bulunacak.