Onlara Ortadoğu'nun bu geleneksel dansını Dansçı Şafak Pedük öğretiyor. Pedük, Essen'deki Folkwang Sanat Yüksekokul'unda müzikal, bale ve modern dans eğitimi almış. Sergilediği her figürde modern dansın izleri var. Opera, bale ve modern dans alanlarında başarılı çalışmaları olan Şafak Pedük, bunların yanı sıra yüzlerce Batılı kadını oryantalle tanıştırmış. Şafak Pedük, doğurganlığı ve bereketi simgeleyen, kadın bedenine en uygun dans olan oryantale Batılı kadınların ilgisini anlattı.

Oryantalin, farklı bir kültüre ait ve kadınlara yakışan bir dans olduğu için batılı kadınların da ilgisini çektiğini belirten Pedük, "Kursuma gelen kadınlar büyük bir azimle çalışıyorlar. Kalça hareketlerini yapmakta zorlananlar oluyor; ama çalışarak üstesinden geliyorlar. Kursa her yaş ve sınıftan insanlar geliyor. Yaklaşık 15 yıldır kurs veriyorum ve ilginin her geçen gün arttığını gözlüyorum" diye konuştu.

Pedük, kendisinden oryantal dans dersleri alan bir önceki grubun bir yıllık çalışmanın ardından Bonn kentinde bir dans gösterisi yaptığını ve bu grubun içinde Rus, İtalyan, Alman ve İngilizlerin de olduğunu anlattı. Pedük, özellikle Rusların oryantale yatkın olduklarını ve hareketleri çabuk kavradıklarını söyledi.

Kadınların genellikle zayıflamak ve spor için oryantal dersi aldığını belirten Pedük, oryantalde yapılan hareketler özellikle sırt için çok faydalı. Oryantalde sadece zayıflamıyorsunuz, aynı zamanda kaslarınız sertleşiyor. Kalça, kol, bel ve bacak kaslarınız çalışıyor. Otururken veya yürürken dik duruyorsunuz. Kalori yakmak için mükemmel bir dans" dedi.

ORYANTAL DOĞUMU KOLAYLAŞTIRIYOR

Pedük, oryantalin 5 bin yıllık bir tarihi olduğunu ve önceden sadece kadınların kendi aralarında oynadıklarını ifade etti. Pedük, "Örneğin doğum sancısı çeken kadının etrafında diğer kadınlar toplanıp dans ederlermiş. Doğum sancısı çeken kadını dansa davet edilirmiş. Oryantal kalça kaslarını çalıştırdığı ve gevşettiği için doğumu kolaylaştırıyor" diye konuştu.

Dans eğitimi aldığı için pedük, sadece oryantalin kendisini tatmin etmediğini, bu yüzden oryantale modern, çağdaş danslardan ögeler kattığını anlatıyor. Pedük, ayrıca dansını izleyen insanların hemen bale yapıp yapmadığını sorduklarını ve oryantal dansı her tür müzikte sergileyebileceğini belirtiyor.

Oryantalin diğer kültürleri ve müzikleri de tanımalarına katkısı olduğunu söyleyen Pedük, yaşadığı kısa bir anektodu anlatıyor: "Kursta çok çeşitli müzikler kullanıyorum. Kadınlar bir müziği ilk defa duyduklarında ritmleri algılayamayabiliyorlar. Ama zamanla kulak dolgunluğu oluyor. Kursiyerler bazen de müzikleri merak edip soruyorlar. Nilüfer'in “Çok uzaklarda" adlı parçasını bir koreografi için kullanmıştım. Kadınlar bana, “Kim bu sanatçı? Şarkıda ne anlatıyor?" diye sordular. Ben de tercüme ettim. Tercüme ettikten sonra müziği daha iyi anladılar. Figürler değişti. Daha yumuşak dans etmeye başladılar."

Kursiyerlerden Ekonomist Jutta Bürger, “20 kez kurs yaptım. Dans ve müzik bana keyif veriyor" derken, kursiyerlerden Fizyoterapist ve Spor Öğretmeni Dorothea Heilberg ise, kursa başlayalı 5, 6 yıl olduğunu, Şafak'ın kursuna tesadüfen geldiğini söyledi. Heilberg, ayrıca Dans etmenin jimnastik gibi olmadığını. Daha farklı ve hoş olduğunu dile getirdi.