3 BASAMAKLI SİSTEM

SPÖ ve ÖVP koalisyonu tarafından kabul edilen yasa taslağında “ Vatandaşlık Yasası”ndaki değişikliklerin başında “ 3 Basamaklı Sistem” geliyor. Yeni yasaya göre; Avusturya vatandaşı olmak için şu 3 basamak istenecek. Birincisi; müracaat edecek yabancıların çok iyi derecede Almanca bilmesi şartı var. Bu da B2 seviyesinda Almanca konuşmak, anlamak ve yazmak oluyor. İkinci basamak ise iyi entegre olmak. Bir sivil toplum kuruluşunda en az 3 yıl aktif görevde bulunmak veya topluma yararlı işler yaptığını ıspatlamak. Avusturya vatandaşlığına 6 yıl sonra geçiş için şart koşulan Üçüncü basamak ise çalışıyor olmak ve ayda en 1.000 Euro kazanmak. Bu arada herhangi bir sosyal yardım kurumundan para almıyor olmakta şartların içerisinde sıralandı.

 

VATANDAŞLIK ŞARTLARI AĞIR

Yeni yasa ile Avusturtya vatandaşlığına geçebilmek için aranan şartlarda değişkliğe gidilmedi. Ağır şartlar olduğu gibi kaldı. Ülkeye girişten 10 yıl sonra başvuruların olması halinde yukarıdaki şartların yanı sıra, son altı aiçinde işsiz olmamak, doğum izni, hastalık raporu gibi mazeretlerde bulunmamak var. Vatandaşlık sınavı devam edecek. Ancak sınavlarda zor olan tarihi sorular yerine topluma uyumu kolaylaştırcak konularda sorular sorulacak. Almanca hakimiyeti en az lise mezunu derecesinde (B1 seviyesi) olacak.

DNA TESTİ YAPILMAYACAK

Avusutuyrya vatandaşı anne veya babanın yeni doğan çocuklarına verilen hak devam edecek. Çocuklar için daha önce yapılan DNA testi bundan sonra yapılmayacak.

Koalisyon ortaklarının meclise getirdiği yasa teklifi kabul edileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Yasa kabul edilirse 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.