BASIN AÇIKLAMASI ve KAMU OYUNA DUYURU

   
1980 darbesi ve ardından 1982 Anayasası ile gasp edilen temel hak ve özgürlüklerini yeniden kazanmak için mücadele veren Türkiye halkının büyük bir çoğunluğu statükocu partilerden umudu kesince , daha fazla demokrasi ve özgürlük vaadiye 2002 seçimlerine katılan Akp’ye bir şans tanıyarak iktidara gelmesine olanak sağlamıştır.

Akp, iktidara geldiği ilk yıllarda demokrasi adına ileri adımlar atacağını yönünde halka umut vermiştir. Ne var ki, son yıllarda -mecliste sahip olduğu çoğunuğa dayanarak- yaptığı anti demokratik icratlar ve özgürlükleri kısıtlayıca yasa değişikleri ile gerçek bir demokrasi istemediğini ortaya koymuştur. İktidarın, Taksim’de başlayan demokratik “protesto” eylemlerine karşı verdiği düşmanca tepki ve güvenlik güçlerinin uyguladığı görülmedik şiddet, ardın eylemlere katılanlara, destek veren sanatçılara karşı sürdürülen “intikamcı” kovuşturmalar ise, Akp’nin bir polis devleti  oluşturma isteğinin açık bir göstergesidir.

Türkiye halkına daha çok özgürlük ve daha çok demokrasi vadederek iktidara gelen Akp’nin halkı “dindarlar” ve “laikler” olarak iki “düşman” kutuba ayrıştırılmasının, kendi iktidarını sürdürmek için bir polis devleti oluşturma gayretine girmesinin Türkiye için bir felaket olacağı açık seçik ortadadır. Böyle bir felakete karşı çıkmak her yurttaş için hem ahlaki bir sorumluluk hem de bir yurtseverlik görevidir.

Biz, üyelerin bir kısmı askeri cunta dönemlerinde yaşama hakları ve  özgürlükleri tehdit altında olduğu için Avrupa’ya iltica etmek zorunda bırakılan yazar ve sanatçılardan oluşan ATYG olarak, Akp iktidarını uyarmayı bir insanlık görev olarak kabul ediyoruz. Başbakan RTE’yi ve hükümetini temel insan haklarına, “özgürlük, eşitlik ve kardeşlik“ ilkelerine saygılı olmaya, Türkiye’yi teokratik bir polis devletine götürecek düşünce ve gayretlerden uzak durmaya çağırıyoruz.

Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik şiarını bayrak edinmiş, ayrıca totaliter ve faşist iktidarların bu toprakların tarihine hangi silinmez kara lekeri sürdüğünü yakından görmüş Avrupa’da yaşayan yazarlar ve sanatçılar olarak, Türkiye halkının verdiği  “hak ve özgürlük mücadelesi”ni sonuna kadar desteklediğimizin, destekleyeceğimizin bilimesini istiyoruz.

ATYG üyesi yazar ve sanatçılar

1.       Mevlüt Asar (şair, yazar)
2.       Safiye Can (çevirmen, şair)
3.       Yıldırım Denizli (ressam, heykeltraş)
4.       Danzal Nacarlı (şair, çevirmen)
5.       Tanar Çatalpınar (müzisyen, aşık)
6.       Hakan Akçit (yazar)
7.       Kemal Yalçın (şair, yazar)
8.       Süleyman Özdemir (fotoğrafçı)
9.       Hıdır Dulkadir (araştırmacı, yazar)
10. Aziz Küçük (Almanya,şair)
11. Molla Demirel (Almanya, şair, yazar)
12. Nihat Kemal Ateş (Belçika, şair)
13. Kazım Cumert (Hollanda, eğitimci, yazar)
14. Raci Helvalı (Almanya, şair)
15. İbrahim Eroğlu (Hollanda, eğitimci, şair, yazar)
16. Fuat Kaplan (Almanya,eğitimci, şair)
17. Hasan Şahin (Almanya, müzisyen)
18. Yaşar Çiçekdemir (Hollanda, şair)
19. Cem Duman (Hollanda, yayıcı)
20. Atilla Keskin (Almanya, yazar)
21. Cahide Ateş (Almanya, öğretmen, şair)
22. Ahmet Sefa (Hollanda, yazar)
23. Dilara Gürsoy (Amanya)
24. Gani Cansver (Almanya, müzisyen)