Mustafa Akpolat




Hamburg Neuer Pferdemarkt adresindeki Mr.Kebap Restaurant'ında "Döner'de At Eti Skandalı" haberiyle ilgili bir basın toplantısı yapan Çelik Döner sahibi
Ertan Çelik, Dernek idarecisi ve Milletvekili Filiz Demirel, dernek Yönetim kurulu üyesi ve Kaplan Döner ortaklarından Kenan Durmuş, Kontrol ve kalite fırması Heller&Mackens yöneticisi Antje Fiedler, Alman ve Türkiyeli basın mensuplarına konuya yönelik açıklamalar yaptılar.

Lazanya'da tespit edilen ve tüm Avrupa'ya kısa sürede yayılan At eti skandalının, son günlerde tekrar "Döner skandalına" dönüştürülmek istenmesinin amacının Medya'daki önyargılı haberlerle, geçmişte olduğu gibi haksız yere tekrar Döneri hedef aldığı belirtildi. Bu defa daha acımasız ve haksız şekilde, Döner'in hedef alınmasının altında bilinçli bir kampanyanın olduğu düşüncesindeyiz diyen konuşmacılar, RTL'ın kendi yaptığı bir araştırma sonucunu, tüm Dönere mal etmeye çalışmasının, basın etikliğiyle uyuşmadığını ve yapılanın bilinçli bir çarpıtma olduğunu belirttiler. Bu konuda Et ürünlerinde kontrol ve denetimin daha sık yapılmasından yana olduklarını açıkladılar.  Dernek yetkilileri, son günlerdeki tek yanlı bilinçli saldırı niteliğindeki haberlerin Döner sektörünü yıpratmak amacıyla yapıldığı düşünüyoruz, açıklamasını dile getirdiler.


Toplantıda, Almanya'da yılda yaklaşık 5 milyar Euro cirosu olan Dönerin, ne zaman et ile ilgili skandallar çıksa hemen ilk hedef tahtasına konulmasının tesadüf olamayacağını belirtiller.

Basın toplantısında, Hamburg 'Qualıtats Döner' derneği üyesi esnaf ve döner üreticilerine düzenli ve sürekli olarak kalite kontrollerinden geçirerek et ürünleri verildiğini belirten dernek başkanı Ertan Çelik, 'Her iki yılda bir, Et ile ilgili bir skandal olduğunda, nedense gündeme hemen Döner getiriliyor. Geçmiş yıllara baktığımızda bu sürekli tekrar etmiştir.' dedi.

Çelik, “Bu kampanya geçmiş kampanyalardan daha haksız ve daha açımasız bir saldırıya dönüştürülerek sürdürülmek isteniyor. Hatta bunun önyargılardan öteye bilinçli bir ırkçı yaklaşımın sonucu olduğu düşüncesindeyiz. Bu tür saldırı ve haksızlıklarla hep karşı karşıya geleceğiz. Bizim yapmamız gereken, buna hazır olmak ve ona göre daha çok örgütlenerek, yerine getirilmesi gereken kalite ve kontrollere daha fazla dikkat etmektir.

Tüm bunların farkında olduğumuzdan dolayı, 2009 yılında Dernek kurarak, kalifiye eleman yetistirmeye çalışarak, üretimde kalite kontrolü ve uygulanması gereken tüm kurallar uygulayarak imkanlarımızı geliştirmeye çalışarak bu haksız ve ırkçı saldırları boşa çıkarmaya çalışıyoruz.” dedi


Yeşiller Partisi milletvekili ve dernek 'Qualitats Döner' idarecisi Filiz Demirel, Hamburg'da Döner üretiminin, 2006 yılından itibaren yürürlüğe giren Avrupa standartlarına göre gerçekleştirildiğini belirtti.

Demirel şöyle devam etti "Özellikle tüketiciyi koruma amacıyla daha fazla kontrol yapılmasından yanayız. Bu skandallar böyle ortaya çıkarılıyor ama, üretici ve tüketiciyi koruma amaçlı olarak Devletin bu alanda daha fazla personel çalıştırmasını gerektiriyor.

Üreticiler ve tüketiciler yeteri derecede bilgilendirilmiyor. Gastronomi alanında çalışan insanların eğitimi ve mesleki gelişimine daha fazla olanak yaratılmalı. Biz dernek olarak kendi imkanlarımızla bu sorunu çözmek için çalışmalarda bulunuyoruz. Avrupa sosyal fonundan bu konuda yardım talebimiz kabul edilmedi. Buna rağmen Gastronomi alanında özelliklede küçük üreticinin desteklenmesi ve kalifiye eleman yetiştirlmesine daha fazla imkan verilmesi gerekmektedir. Bu aynı zamanda tüketiciyide koruma anlamına gelir. Özellikle Döner alanından her yerde geçerli olacak standart ve kaliteyi hayat geçirmek istiyoruz.



Örneğin McDonalds veya benzeri firmaların mutfağında nasıl çalışılıyor diye bir düşünce akla getirmiyorlar, ancak bu küçük üreticiye gelince veya Et ile ilgili bir skandal gündeme geldiğinde hemen Döner hedefe alınıyor. Böyle skanlların faturası Dönere kesildiğinde her defasında 10 yıl geriye atılıyoruz ve.hep yeniden başlamamız gerekiyor, Söz konusu Lazanya'da çıkan bir skandaldı, ama RTL'in tek taraflı yaptığı bir araştırma ve bu araştırmanın güvenirliğini, doğruluğunu veya yanlışlığını ispat etmek mümkün değil. Bilinçli bir yıpratmayı akla getiriyor. 22 ayrı Imbisste alınan örneklerin birinde, bir gram At eti bulunduğu belirtiliyor. Ancak bunun hangi firmada kontrol edildiği ve ne derece doğru olup olmadığını doğrulama olanağımız yok. Bu durum hem üreticiyi, hem de tüketiciyi olumsuz etkilenmektedir. Almanya'da Döner sektörünün cirosu yaklaşık 5 Milyar Euroyu buluyor. Satışların yüzde 30 oranında azalması demek küçük üreticinin ciddi bir oranda zarara uğraması demektir. Hamburg'da 400'e yakın Imbiss veya Restaurant'ta yaklaşık 2500 kişi çalışmaktadır. Gerçeği yansıtmayan bu tür haberler genel bir önyargıyada neden olmakta ve uzun süre etkisini sürdürmektedir. Bu durumda bir çok küçük esnaf ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmakta ve olumsuz etkilenmektedir' dedi.


Kontrol ve kalite fırması Heller&Mackens yöneticisi Antje Fiedler, Qualitäts Döner“ derneği ile düzenli olarak kontrol ve denetimlerin yapıldığını bu konuda herhangi bir olumsuzluğa rastlamadıklarını belirtti. Toplantı sonrası basın mensuplarına ve misafirlere Döner ikram edildi.