Federal Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç her pazar günü Alman Birinci Televizyonu ARD'de saat 21:45'te yayınlanan ve milyonlarca kişi tarafından izlendiği açıklanan Anne Will'in yönettiği proğramda konuştular.

Bir saat süren Alman Birinci Televizyonu ARD'de Anne Will'in yönettiği "Türkiye ile krizden çıkma yolu nedir?" konulu açık oturumda gazeteci Deniz Yücel'in tutukluluğu ve Alman konsolosluğunun hâlâ kendisiyle  konuşamamış olması gündeme damgasını vurdu. 

Tartışma programında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'ya yaptığı Nazi benzetmesi suçlaması ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve konuşmaları engellenen AKP'li Bakanların konusu masaya yatırıldı.

Federal Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier Türkiye'nin Nazı yakıştırmasını Alman kurum ve kuruluşlarının hak etmediğini söyledi. Tekrar edilmemesini diledi. Altmeier Hollanda'ya aynı benzetme yapılmasının kabul edilir bir durum olmadığını ifade etti. Kılıç ise soruya ilgisiz kaldı programı yöneten Anne Will'in tekrar sorması üzerine ise, "Nazi metodlarından" söz edilmiştir şeklinde kaçamak bir yanıt verdi. Anne Will'in Almanya-Türkiye ilişkileri yeniden eski durumuna gelir mi? şeklindeki bir sorusu üzerine Altmaier, "önce yoldakı kırılmış porselenler bir kenara çekilmelidir" dedi.

ANNE WİLL: DENİZ YÜCEL TÜRKİYE DE BİR SİYASİ REHİNE MİDİR?

Programı yöneteten Anne Will yer yer Türkçe ve Almanca konuşan Kılıç'a, "Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel Türkiye'de siyasi bir rehine midir?" şeklinde soru yöneltti. Will, Erdoğan " Deniz Yücel gazeteci değil, terörist ve bir Alman ajanı" demişti. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? dedi.  

KILIÇ: TÜRKİYE DE YARGI BAĞIMSIZDIR

Türkiye'de yargı bağımsızdır, buna yargı karar verecektir diyen Kılıç ise, eilnde tuttuğu Der Spiegel dergisinin Erdoğan ile ilgili kapaktan verdiği bir sayısını göstererek "neden bunlara izin veriliyor"? dedi. Bakan Altmair ise "hükümetimiz basına karışamaz. Spiegel'de yazılanlara Federal Hükümet karar vermez" dedi.

ALTMAİER: ÖZGÜR BASIN ÇOK ÖNEMLİDİR

Altmaier ise, "Deniz Yücel'in neyle suçlandığını ve neden yargılandığını hala bilmiyoruz. O bizim için suçsuzdur. Basın özgürlüğü konusunda endişeler var. Deniz Yücel hakkında iddialar masaya yatırılmadır. Avrupa'da sizin ülkede olduğu kadar tutuklu gazeteci yoktur. Türkiye'de 127 gazeteci tutukludur. Hükümeti öven değil de, eleştiren gazeteciler tutuklanıyor, gazeteler basılıp kapatılıyor. Bir ülkede özgür basın var mıdır yok mudur bu çok önemlidir" dedi.

Bakan Kılıç, şu şekilde cevap verdi: "Deniz Yücel'in hakkında kararı mahkeme verir. Türkiye'de mahkemeler bağımsızdır. Basın da bağımsızdır. Türkiye'de muhalif basın da fazladır. Bağımsız olanlar var taraflı olanlar var. Fakat Türkiye'de basın özgürlüğü yoktur diyemezsiniz? Adalet Bakanımızın toplantısı iptal edilmeseydi, Bakanlarımız bir ara gelebilmiş olsaydı bu gün Deniz Yücel konusunu burada konuşmuş olmazdık."