-Hastaların, doktorlar ve diş hekimlerine gittiklerinde her üç aylık dönem için ödedikleri 10 Euro'luk katkı payı kalkıyor. Hastalık kasaları için ödenen bu katkı payları 2004 yılında yürürlüğe girmişti. Amaç doktora gidenlerin sayısında azalma sağlanması idi. Ancak 10 Euro'luk katkı payının insanların doktora gitmesini azaltmadığı görüldü. Doktorlar, kendilerine bürokratik iş yükü getirdiği gerekçesiyle katkı paylarını sürekli eleştiriyorlardı. Hastalık kasaları bu katkı paylarından bugüne kadar iki milyar Euro gelir elde ettiler.

 

-Almanya'da hasta hakları pek çok kanunda yer alıyordu. Artık hasta hakları tek kanunda toplandı. Yasaya göre, hastalar doktorlardaki dosyalarını incelemek için alabilecekler. Doktorlar, hastaları uygulayacakları tedavinin riskleri, alternatif tedavi yöntemleri ve gerektiğinde masraflar konusunda bilgilendirecekler. Bugüne kadar, tedavide doktor hatası bulunduğunu iddia eden hastanın bunu ispatlaması gerekiyordu. Artık ağır doktor hatalarında ispat yükü doktorlarda olacak ve hata yapmadıklarını ispat etmek zorunda kalacaklar. Böylece hastaların doktorlara karşı dava açması kolaylaşmış olacak. Hastalık ve bakım kasalarına, tazminat davalarında hastaya destek yükümlülüğü getirildi. Kasalar, dava sürecinde hastalara, bilirkişi konusunda yardımcı olacaklar. Ayrıca hastalık kasaları artık hastaların taleplerini hızlı şekilde sonuçlandırmak zorundalar. Bir hasta kür talebinde bulunur ve hastalık kasası üç hafta içinde cevap vermezse talebi kabul etmiş sayılacak.

 

-Çalışanların emeklilik sigortası için ödediği katkı payı yüzde 0,7 oranında azaltılarak yüzde 18,9'a düşürüldü. Ayda 2 bin Euro brüt maaşı olan bir sigortalı, artık emeklilik sigortası için ayda 7 Euro daha az katkı payı ödeyecek. Brüt maaşı 5 bin Euro olan birinden ise aylık 17,50 Euro daha az kesinti yapılacak.

 

-Çalışan ve işverenin birlikte ödediği bakım sigortası aidatı yüzde 1,95'inden yüzde 2,05'e çıkartıldı. Sigortalının yaşı 23'den fazla ise ve çocuğu yoksa bu miktara ilave olarak yüzde 0,25'lik ek ödeme yapacak. Emekliler ise, yüzde 2.05 oranındaki bakım sigortası aidatının tamamını kendileri ödeyecekler.

 

-Hartz IV yardımı ve sosyal yardım alanlara aylık ödenen para 8 Euro arttırılarak 382 Euro'ya çıkartıldı. Bu miktar yetişkinler için geçerli. Çocuklar için ödenen yardımlar da yaşa göre 3 ile 5 Euro arasında arttırıldı.

 

-Minijob olarak bilinen kısa süreli işlerde çalışanlar artık 400 değil, 450 Euro'ya kadar kazanabilecekler. Bugüne kadar minijoblarda sadece işveren, çalışan için yüzde 15 oranında emeklilik primi ödüyordu. Bundan böyle çalışanlar da yüzde 3,9 oranında emeklilik primi ödeyecekler.

 

-Radyo ve Televizyon Aidatı (GEZ) yılbaşından sonra Radyo ve Televizyon Harcı oluyor. Her hane aylık 17,98 Euro harç ödeyecek. Bu harç alınırken evde bilgisayar, radyo veya televizyondan hangi veya hangilerinin olduğuna ve sayısına bakılmayacak. Her hane hangisine sahip olursa olsun 17,98 Euro ödeyecek. Sosyal yardım alanlar bu harcı ödemeyecekler. Ağır engelliler ise aylık 5,99 Euro ödeyecekler. Önceden olduğu gibi memurlar evlere giderek evde radyo, televizyon olup olmadığını sormayacaklar. Belediyelerdeki ikamet dairelerinden bilgi alacaklar. Harç ödemekten kaçınanlardan geçmişe dönük ödeme talep edilecek.

 

-Alman Posta İdaresi 15 yıldan sonra ilk kez standart mektup ücretlerine zam yaptı. 20 grama kadar olan mektuplar artık 55 Cent değil, 58 Cent'e postalanacak. Ellerinde 55 Cent'lik posta pulları bulunanlar, bunları 3 Cent'lik ek pullar alarak kullanabilecekler.

Standart mektupların dışındaki postalara da çeşitli miktarlarda zamlar yapıldı.

 

-Yılbaşından itibaren 0900 veya 0180 ile başlayan numaralar arandığında ilk iki dakika bekleme süresi için arayandan ücret alınamayacak. Burada sizin ev veya cep telefonundan arayıp aramadığınızın hiç bir önemi yok. 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren ise, bu numaralarda bekleme süreleri tamamen ücretsiz olacak. Ancak aranan 0900 veya 0180'li numara için örneğin 20 Cent gibi sabit ücret söz konusu ise bu kural geçerli olmayacak.

 

-Demans hastalarının bakımlarının daha iyi yapılabilmesi konusunda da ek maddi yardımlar yürürlüğe giriyor.

 


-Almanya'da yılbaşından itibaren Alman Demiryolları'nı rekabetten koruyan 70 yıllık yasa kaldırılarak şehirler arası otobüs işletmeciliğine imkan sağlanacak. Düzenlemeye göre, şehirler arası otobüslerin duraklarının en az 50 kilometre mesafede olması gerekiyor.

 

-Almanya'da bugüne kadar süresiz verilen ehliyet belgeleri 19 Ocak'tan itibaren, 15 yılda bir yenilenecek. Ehliyeti yenilerken tekrardan bir sınav ya da doktor kontrolü zorunluluğu ise yok.

 

-Önümüzdeki yıl mayıs ayından itibaren yeni 5 Euro'luk banknotlar piyasaya sürülecek.

 

-Bugüne kadar öğrenim kredisi en fazla 34 yaşına kadar olanlara veriliyordu. Önümüzdeki yıl, yaz sömestrinden itibaren artık 44 yaşına kadar, 100 ile 650 Euro arasında öğrenim kredisi almak mümkün olacak.