Federal İdari Mahkeme evlilik yoluyla Almanya'ya gelen Türkiye kökenli bir kadının yerleşme izni talebini geri çevirdi. Federal İdari Mahkeme uyum kursuna katılmayan Türk vatandaşlarının yerleşim izni hakkı bulunmadığına hükmetti.

Davacı Türk vatandaşı kadın 2005 yılında evlilik yoluyla Almanya'ya geldi. Aile birleşimi sonucu AB ortaklık sözleşmesine göre oturma izni alan davacı Türk vatandaşı, uyum kursuna gönderildi.

Ancak hamile olduğu için uyum kursunu yarıda bırakmak zorunda kaldı. Doğumdan sonra da uyum kursuna gitmeyen davacı Türk vatandaşı, buna gerekçe olarak çocuğuna bakmak zorunda olduğunu gösterdi. Daha sonra tekrar hamilelik nedeniyle uyum kurslarına katılamayacağını bildiren davacı kadına 2012 yılına kadar süreli oturma izni verildi.

YERLEŞİM İZNİ

Türkiye kökenli kadın Almanya'da yerleşme izni istedi. Ancak bağlı bulunduğu yabancılar dairesi bu talebi, yeterli Almanca bilmiyor, Almanya'nın hukuksal ve toplumsal yapısı hakkında bilgi sahibi değil, gerekçesiyle reddetti.

Davacı Türk vatandaşı, yabancılar dairesinin kararına karşı idari mahkemeye dava açtı. Ancak İdari mahkeme de yerleşim izni talebini aynı gerekçeyle reddetti.

Davacı Türk vatandaşı bunun üzerine Federal İdari Mahkeme nezdinde karara itiraz etti. Leipzig'teki Federal İdari Mahkeme de, dünkü oturumunda, aile birleşimi yoluyla gelen Türk vatandaşlarının uyum kurslarına katılmadan yerleşim izni alma hakkı bulunmadığına hükmetti.

Davacı Türk kadınının Münihli avukatı Temel Nal, yazılı gerekçeyi inceledikten sonra davayı Anayasa Mahkemesi'ne götürüp götürmeyeceklerine karar vereceklerini açıkladı.