Süheyla Kaplan- Berlin

 

SPD, ÇİFTE VATANDAŞLIK KONUSUNDA GÖÇMENLERE VERDİĞİ SÖZÜ UNUTTU


Müzakereler sonucunda, koalisyon anlaşmasına göre seçim öncesinde „göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi“ gerektiği konusunda vaat veren Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) seçim sonrasında  U-dönüşü yaptı.

 

Alınan karara göre, „genel olarak çifte vatandaşlık kabul görmedi. Ancak, anne ve babası yabancı olduğu halde çifte vatandaş olan gençler 23 yaşına kadar vatandaşlıklardan birini seçmeye zorlanmayacaklar.


Buna göre, Almanya'da doğan ve çifte vatandaşlık alan göçmenlerin 18-23 yaşları arasında, iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakılmasına ilişkin ''opsiyon modeli''nin kaldırılmasi öngörülüyor.

 

KARARA ALMANYA TÜRK TOPLUMUNDAN SERT TEPKİ

 

Almanya Türk Toplumu Başkanı (TGD) Kenan Kolat, SPD'ye çok kızgın olduklarını ifade ederek SPD'nin bu konudaki tutumunu şiddetle kınıyoruz. SPD beklentilerimize yanıt vermemiştir. Sadece opsiyon modelinin kaldırılması yetersizdir. Hiçbir şekilde kabul edilemez bir sonuç. SPD yine seçim öncesi verdiği sözleri yerine getirmedi. Bu kaçıncı oldu. Birinci kuşak, ikinci kuşak bu haklardan yararlanamayacak. Bu aynı zamanda ilk kuşağa da büyük bir haksızlık ve ayrımcılık. Bu kararı büyük bir tepkiyle kınıyoruz şeklinde açıklamada bulundu.

 

ALMANYA TÜRKİYE KÖKENLILER HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

Almanya'da yaşayan Türk Toplumun büyük bir hayal kırıklığa uğradığını vurgulayan Kolat, SPD'nin bu kararını zaman içinde değerlendireceğiz. Hayal kırıklığına uğradık. Tepkimizi her yerde çeşitli şekillerde dile getireceğiz. Bu karara sert tepki göstereceğiz dedi.