Federal Hükümet’in kararı gereği Almanya’da iltica başvurusunda bulunan bireylere daha önce iş bulma konusunda getirilen bazı kısıtlamalar kaldırılıyor. Mülteciler, geçtiğimiz aylarda yapılan bir düzenlemeyle başvuru tarihinden 3 ay sonra çalışma hakkına sahipler. Ancak ülkede 4 yılını doldurmamış olan mülteciler, iş ve mesleki eğitim için başvurduklarında Almanya veya Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına ‘uygun olmaması’ şartıyla bir işe girebiliyorlardı. Başvuru yapılan işe Almanya veya AB vatandaşı bir kişi talip ise, mülteci kişi direkt olarak eleniyordu.

Yeni düzenlemeyle, AB ve Almanya vatandaşlarına karşı ikinci plana itilen mülteciler artık 15 aylık bir süreden sonra aynı işlerde çalışabilecekler. Mültecilerin iyi eğitimli ve kalifiye olmaları durumunda ise bu süre 3 aya indiriliyor.


Geçtiğimiz haftalarda Eyaletler Meclisi (Bundesrat) tarafından da onaylanan değişiklikler kapsamında, başvuru yaptıktan sonra kabul merkezlerinden ayrılan mültecilere gıda yardımı yerine para yardımı yapılacak.