Almanya’nın Bremen kentinde Türkiye’den alınan diplomalar ile diğer ülkelerden alınan diplomaların Almanya’da tanınmasıyla ilgi tanıtım toplantı düzenlendi. Bremen Ticaret Odası tarafından organize edilen toplantı ticaret odasında yapıldı. Toplantıya meslek kuruluşları, kurum temsilcileri, meslek alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile ticaret odası yetkilileri katıldı.

Açılış konuşmasını Bremen Ticaret Odası Başkanı Karlheinz Heidemeyer yaptı. Heidemeyer diploma denkliğinden herkesin karlı çıkacağını, Almanyadaki kalifiye eksikliğinin bu yolla giderilebileceğini söyledi.

Toplantı için Nürnberg’den gelen, diplomaların tanınma işlemlerini üslenen IHK FOSA Başkanı Heike Klembt-Kriegel, elinde meslek diploması bulunan yabancıların kendilerine başvurması halinde diplomalarının Almanya’da da geçerli olacağını söyledi.  Konuşmasında önemli bilgiler veren Başkanı Heike Klembt-Kriegel, “Diploma denkliği 3 aşamadan geçiyor ve yaklaşık 3 ay sürüyor. Denklik masrafı ise diplımaya göre 100 ile 600 euro arasında değişiyor. Bizi şimdiye kadar 2 bin 86 başvuru yapıldı. En çok diploma denkliği başvurusu Polanya’dan geldi. Türkiye şu anda başvuruda 3’üncü sırada. Şimdiye kadar bize 207 Türk başvurdu. Bremen Eyaleti en az başvuru yapılan yerlerden birisi oldu. Diğer eyaletlerde sayı 500’ü bulurken Bremen’den 22 kişi başvurdu” dedi.

Daha önce başvuruların ticaret odaları ile elsanatları odalarına yapıldığını anlatan Klembt-Kriegel, artık başvuruların bir merkezde toplandığını ve IHK FOSA Nürnberg’e yapıldığını anlattı.  Elinde meslek diploması bulunan tüm yabancılara çağrıda bulunan Klembt-Kriegel, “Diplomaların tanınması için herkese kendi bulunduğu bölgenin ticaret odasından bilgi alabilir. Diploması olanlar başvuru yapıp geçerlilik belgesi alsınlar. Bu fırsatı iyi değerlendirelim” dedi.

 

Gençler meslek eğitimini yarıda bırakmamalı

Bremen Ticaret Odası Meslek Danışmanı Ahmet Can, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, yabancı ülke diplomalarının Almanya’da tanınmasının herkes için büyük bir şans olduğunu söyledi. Geçen sene Nisan ayında tanınan bu hakla ilgili bilgi veren Can, “Daha önce Türk arkadaşlar ellerinde diploma olduğunu ancak bunu kullanamadıklarını söylüyordu. Şimdi elinde  kuaför, tamirci, avukat veya buna benzer meslek diploması olanlar hemen bize başvurup bilgi alabilirler. Bu şansı iyi değerlendirmemiz lazım” diye bilgi verdi.

Ahmet Can, Türk gençlerinin meslek eğitimlerini yarıda bıraktığını, bunun meslek öğrenim açısından iyi olmadığını belirtti. Can, “Türk gençleri artık eskisi gibi tamirci ve  kuaför mesleklerini öğrenmek için başvurmuyor. Daha iyi meslekler seçmeye başladılar. Büro yöneticiliği ve lojistik şu anda en gözde meslekler. Türk gençlerinin başarı seviyeside arttı. Meslek eğitimi alan gençler sakın eğitimi yarıda bırakmasın. Bir genç önce mutlaka bir meslek sahibi olsun. Ondan sonra daha iyi meslekler için çalışsın. Meslek eğitimini yarıda bırakan gençler bir daha kolay kolay meslek eğitimi alamazlar” diye konuştu.