Kamu kanalı ARD adına yapılan Almanya’nın trendi (Deutschlandstrend) yoklamasında, halkın yüzde 81’i ülkede burka, nikap gibi yüzü tamamen kapatan giysilerin sokakta giyilmesine yasak getirilmesinden yana. Katılımcıların yüzde 51’i tamamen yasaklanmasını savunurken, yüzde 30’u ise kamusal alan ve okullarda yasaklanmasını istiyor. Bu tür giysilerin yasaklanmasına karşı olanlar yüzde 15 düzeyinde.

Hristiyan Birlik Partili (CDU/CSU) içişleri bakanları, geçtiğimiz hafta burkanın kısmi olarak (kamusal alan) yasaklanması konusunda görüş birliğine varmıştı. Sosyal Demokrat Parti SPD ise, tartışmayı yapay bularak eleştirmişti.


Almanlar en önemli sorun “güvenlik” diyor

Kamuoyu yoklamasına katılanlara göre, Almanya’nın öncelikli sorunlarının başında iç güvenlik ve terörle mücadele geliyor. Halkın yüzde 25’i, hükümetin önceliği güvenlik politikalarına vermesini istiyor. Bunu yüzde 24 ile emekli maaşları ve yüzde 20 ile eğitim takip ediyor. Sığınmacıların Almanya’ya uyumunu önemli görenlerin oranı ise yüzde 12. Çalışma hayatı ve ekonomi ile sağlık konusu ise oldukça geride yer alıyor. Ekonomiye ağırlık verilmesini isteyenlerin oranı yüzde 10, sağlık politikalarının düzeltilmesini isteyenler ise yüzde 5 düzeyinde.

Bugün seçim olsa…

Ankete göre, Pazar günü seçim olsa CDU/CSU yüzde 33, SPD yüzde 22, Almanya için Alternatif Partisi AfD yüzde 13, Yeşiller yüzde 12, Sol Parti yüzde 9, Hür Demokrat Parti FDP ise yüzde 5 oy alıyor.