Mustafa Akpolat

Almanya genelinde 6 Haziran, Amerikalı bilgisayar uzmanı eski CIA ajanı ve Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) eski çalışanı Edward Snowden ile dayanışma günü ilan edildi.  Amerika tarafından "casus" olma iddiasıyla aranan ve Rusya'da kamuoyuna açık olmayan bir adreste yaşayan Snowden, 6 Haziran 2013’de Amerika’nın istihbarat birimlerinden Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ve Federal Soruşturma Ofisi (FBI) tarafından kullanılan telefon dinlemek ve internet kullanıcılarını takip etmek için kullandıkları PRISM (Prizma) adlı programı açıklayarak, başta Amerika'da olmak üzere, tüm dünyada yankı uyandırmıştı.

HAMBURG'DA YATAKLI GÖSTERİ YAPILDI



Hamburg Şehir merkezinde 5 Haziran günü ''Hamburger Bündnis gegen Überwachung'' , (Hamburg gözetlenmeye karşı birlik) oluşumu tarafından, Parlamento Binasının yakınındaki ''Reesendammbrücke'' köprüsü üzerinden "Ein Bett für Snowden" (Snowden için bir yatak) eylemi gerçekleştirildi. 

6 HAZİRAN EDWARD SNOWDEN İLE DAYANIŞMA GÜNÜ

Almanya'nın birçok şehrinde aynı gün yapılan etkinliklerle Snowden ile dayanışma gösterildi.  Hamburg eyalet Parlamentosu yakınındaki merkezi alanda bulunan bir köprünün üzerine kurulan bir yatakla 'Snowden ile dayanışma' gösterisi yapıldı. "Snowden için bir yatak" yazısının asılı olduğu yatakta, Almanya Basbakanı Angela Merkel, SPD Başkanı Sigmar Gabriel ve ABD devlet başkanı Barack Obama maskeli 3 aktivist, sembolik olarak birlikte poz verdiler. ''Reserviert für Edward Snowden'' Edward Snowden için Reservasyon'' yazısının asıldığı yatağa, Snowden maskeli bir aktivst yaklaşarak , Snowden'ın şahit olarak dinlenerek, gözetleme skandalının üstüne gidilmesini ve politik iltica hakkı verilmesini talep etti.


"Gözetlenmeye Karşı Birlik" adlı inisiyatif tarafından düzenlenen gösteriye, Korsanlar Partisi, Sol Parti, Yeşiller ve bir çok sivil toplum kuruluşu destek verdi.

 2013 6 HAZİRAN'DA YAPILAN AÇIKLAMA ABD'Yİ ZORLADI



Bir yıl önce 6 Haziran 2013 tarihinde Edward Snowden, Amerikan istihbarat örgütü NSA'nin kitle gözetim programı PRISM'den sızdırılan belgeleri, tarihinin en büyük istihbarat ve gözetim skandal olarak bilinen gerçekleri gün ışığına çıkarmıştı. Açığa çıkarılan bu skandalla ilgili hiçbir devler bir adım atarak konuyla ilgili resmi veya siyasi bir girişimde bulunmadı. Snowden ise Rusyada kalmak zorunda bırakılmıştır. Alman Milletvekilleri bile, konuyla ilgili belgeleri okuyarak, alıntı yaparak, veya görüşlerini basına aktarmaları durumunda haklarından kovuşturma açılacağı tehdit'i ile karşı karşıyalar. NSA soruşturma Komitesi başkanı bile, ''Sayın Snowden Hiçbir resmi belgeye sahip değil'' iddasında bulundu.


Yapılan yazılı açıklamada, Alman Hükümeti, ABD ile ilişkilerinin bozulmamsı için halka yönelik dinleme ve gözetleme sakandalı ile ilgili bir adım atmayarak, insan hak ve özgürlüklerin çiğnenmesine göz yumularak istihbarat örgütlerine kurban edilmiştir şeklinde görüşlere yer verildi. Aynı açıklamada, Alman istihbarat örgütüde, meslektaşları, Amerika gizli istibarat örgütü NSA'nın bu skandalının üstü örtülmeye çalışılmıştır.'' denildi. Eylemle, Federal Hükümetin, Edward Snowden'in Almanya'ya iltica edebilme imkanının verilmesi talep edilerek, Snowden ile dayanışma içinde
olacaklarını belirtiler.