Yapılan bir araştırmaya göre ise, genç nüfusun ağırlıkta olduğu yabancı ülke vatandaşları Alman devletine yıllık 22 milyar ek vergi sağlarken, Almanlara oranla daha büyük bir kısmı ‘artı değer’ getiriyor.

Bertelsmann Vakfı tarafından Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW)’ne yaptırılan araştırmaya göre, Almanya’da yabancı ülke pasaportu taşıyan 6,6 milyon kişinin ülke ekonomisine ek katkısı kişi başına 3 bin 300 civarında. Ailesi yabancı kökenli olan veya sonradan Alman vatandaşlığına geçmiş bireylerin dahil edilmediği araştırmaya göre, yabancıların devlete kazandırdığı ek gelir 22 milyar euroyu buluyor.

Araştırmada, yabancılar arasında genç nüfusun yaşlılara oranı Alman halkına oranla daha fazla ve bu sayede devlete daha az ‘maliyeti’ var. Yabancılar gelir vergisi, sosyal kesintiler ile katma değer vergisi ödeme noktasında, yaşlı nüfusun yoğun olduğu Almanlara oranla fazla katkı sunuyorlar.

Araştırmada yer alan ZEW araştırmacısı Holger Bonin, yabancı gençler arasındaki eğitim düzeyinin Almanlara oranla düşük olduğunu, aynı eğitim düzeyine ulaşılması halinde yabancıların ‘ekonomi açısından daha da yararlı’ bir hale geleceğine işaret ediyor.

EĞİTİM DÜZEYLERİ AYNI OLMUŞ OLSA DAHA DA FAZLA OLACAKTI

Araştırmaya göre, 30 yaşın altındaki yabancı gençler Alman gençler ile aynı eğitim seviyesine sahip olsalardı, yaşam boyunca devletten aldıkları sosyal yardımlara oranla 118 bin 400 euro daha fazla devlete vergi ve prim ödeyeceklerdi. Ancak, eğitim düzeyi konusundaki varsayım şimdilik sadece teoride kalıyor. Yabancılar devletten aldığı hizmetlere oranla yıllık 3 bin 300 euro ek vergi ve prim öderken, Almanlar yıllık ortalama 4 bin euro ek katkıda bulunuyor. Fakat Almanların eğitim düzeyinin daha yüksek olması ve mesleklerinde yabancılara oranla daha kalifiye olmalarının bunda etkisi var.

ZEW araştırmasında, daha eğitimli ve kalifiye oldukları bilinen Alman vatandaşı yabancılar dahil edilmedi. Ebeveynlerinden en az biri yabancı kökenli olan veya Alman vatandaşlığına geçen yabancılar ile birlikte toplam yabancı sayısı 15 milyonu aşıyor. Tüm bu kişilerin dahil edilmesi durumunda, ülke ekonomisi ile devlet kurumlarına yapacakları maddi katkıların daha da yüksek olacağı da araştırmada dikkat çekilen bir diğer nokta.

ALMANLARIN SADECE YÜZDE 60’INA KARŞILIK YABANCILARIN YÜZDE 67’Sİ...

Araştırmaya göre, 6,6 milyon yabancı ülke vatandaşı kişinin yüzde 67’si devletten bizzat aldığı hizmetlerden daha fazlasını devlete vergi veya prim olarak ödüyor. Almanların ise sadece yüzde 60’lık bir kesimi devletten aldığı hizmetlerden daha fazlasını devlete ödüyor. Bunun sebebi ise, Alman nüfusunun dörtte birinden fazlasının emeklilerden oluşması. Ülkenin toplam 80,5 milyon civarında olan nüfusunun 40 milyon kadar çalışan nüfusa dahil iken, 25 milyon emekli bulunuyor.

Araştırmada, devletten alınan hizmetler olarak sağlık giderleri, eğitim hizmetleri, işsizlik ve çocuk parası, emekli aylığı gösteriliyor. Devlete yapılan maddi katkılar ise gelir ve katma değer vergisi, emeklilik, işsizlik, sağlık ve bakım sigortaları primleri kabul ediliyor.

Araştımaya devletin ülke savunması, yol ve altyapı çalışamları için yaptığı harcamalar ise dahil edilmezken, bu giderlerin tek tek bireylerden ziyade tüm topluma göre hesaplanması gerektiğine dikkat çekiliyor.