Almanya'nın en büyük kapasiteli cezaevi Berlin-Moabit'te gerçekleşen film gibi firar, Almanya'da gündemi sarstı. 

Kaçışla ilgili polis herhangi bir açıklama yapmazken, Berlin Adalet Senatörü Thomas Heilmann (CDU) yaptığı bir basın açıklamasında, birçok tesadüfler sonucu hayata geçtiği belirtilen firar planının, çok zeki ve sportmen yapılı suçlularca gerçekleştirildiğini söyledi.

Her yerde aranan iki firari mahkumdan birinin uzun senelerdir cazaevinde yatan bir hükümlü, diğerinin ise geçen sonbahardan beri mahkemesi devam eden 'First' adlı gece kulübü şefini öldüren 34 yaşındaki Michael M. olduğu belirlendi. Çok sıkı korunan cezaevinden firar eden mahkumların tutuldukları hücredeki demirleri testere ile kestikleri, çarşaf ve havlu, nevresim takımlarınıı birbirine bağlayarak halat olarak kullandıkları, avluya çıktıktan sonra bir gölgelik üzerine atladıkları, 3 metre yükseklikteki çiti de aştıkları açıklandı. 15 senedir ilk kez firar olayının yaşandığı Berlin Moabit cezaevizdeki alarm sistemini de etkisiz hale getiren iki mahkumun izine ulaşılamadı.

Öte yandan cezaevi personelinin üyesi olduğu Federasyondan BSBD eyalet şefi Thomas Goiny, iki mahkumun firarini, cezaevi personelinin yüzde 15-20'ye varan oranda raporlu olmalarına ve eksik  personele bağlayarak, 2016 senesinin sonunda öngörülen kadrolu personelden yeni çıkışlarla (200 civarı) durumun daha da zorlaşacağını ileri sürdü.

Alman Sivil Hizmet Federasyonu, Berlin’deki cezaevindeki önlemlerin yeniden gözden geçirileceğini, eksiklik ve sorumluların en kısa sürede tespit edileceğini bildirdi.