Demiryollarında çalışan makinistler bugün saat 04.00’te sona erecek 50 saatlik iş bırakma eylemini tamamlarken, hafta sonu yolculuk yapma planları hazırlayanlar perişan oldu. Binlerce yolcu seferlerin iptal edilmesi üzerine otobüslere yöneldi. Alman medyası, Almanya Demiryolları Deutsche Bahn ile ücret artışı ve çalışma saatleri konularındaki anlaşmazlık bulunan çalışanların, şirketin son dakika teklifini de reddederek ülkedeki demiryolu ağını işlevsiz hale getirdiğini aktardı. Grevin uygulanmayacağı umuduyla, son ana kadar bekleyen şirket iptal edilen seferlerin sadece 12 saat önce internetten duyurulması, sonbahar tatili olması dolayısıyla yoğunluğun görüldüğü garlardaki yolcuları perişan etti.

YÜZDE 5 ZAM İSTEMİ


Greve GDL üyesi makinist, yönetici, restoran çalışanı, eğitmen ve diğer kademelerdeki tüm personel katılırken, çok sayıda yük treni seferi de yapılamadı. Sendikanın talepleri arasında haftalık çalışma saatinin 2 saat azaltılarak 37 saate indirilmesinin yanı sıra yüzde 5’lik ücret artışının da bulunduğu belirtildi.  GDL Başkanı Claus Weselsky, Alman Demiryolları İşletmesi (DB) yönetiminin toplu sözleşme masasındaki tavrını eleştirirken 4’üncü kez uyarı eylemi yaptıklarını, üyelerinin ücretlerinde yüzde 5 zam, ayrıca haftalık çalışma süresinde 2 saat kesintiye gidilmesini istediklerini söyledi.

Deutsche Bahn sözcüsü Almanya'nın 7 ayrı eyaletinde okulların sonbahar tatiline girmesi, Kuzey Ren-Vestfalya ve Thüringen eyaletlerinde ise tatilin sona ermesi nedeniyle milyonlarca kişinin mağdur olmaması için olağanüstü önlemlerin alındığını söyledi. DB Yönetim Kurulu Üyesi Ulrich Weber, grevin maliyetinin milyonlarca euroyu bulacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

BU HAFTA EYLEM YOK

Okullarda Sonbahar Tatili’nin başladığı hafta sonunda tren yolu ulaşımını durduran makinistler sendikası GDL, bu hafta uyarı grevi yapılmayacağını Deutsche Bahn yönetiminden bu süre içerisinde sorunu çözme için elle tutulur öneri getirmesi çağrısı yaptı. Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt sendikanın eylem yapmaktan vazgeçerek görüşme masasına dönmesini istedi.

LUTHANSA GREVİ

Alman Pilot Sendikası Cockpit, üyelerini bugün Almanya saatiyle 13.00'ten salı gece yarısına kadar greve çağırdı., Almanya genelindeki tüm uçuşların etkilenmesi beklenen grevin Lufthansa yönetimi ile, pilotları temsil eden Alman Pilot Sendikası ile erken emeklilik konusunda anlaşma sağlayamamasından kaynaklandığı belirtildi.  Mart ve nisan aylarında yapılan grevler nedeniyle Lufthansa 60 milyon euro zarar ettiği hatırlatıldı.