Yazılı yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:




"Değerli Almanyalı Türkler,

 

Ramazan Bayramınızı en iyi dileklerimle kutluyoruz.

 

Almanya’da artık yerleşik bir toplum olan Türklerin böylesi önemli günlerde biraraya gelmeleri, aralarındaki diyaloğu geliştirmeleri, küskünlüklerden kurtulmaları, kültürel değerlerine sahip çıkmaları önemlidir. İçinde yaşadığımız toplumla uyum içinde geliştireceğimiz kültürel değerlerimizi yeni kuşaklara aktarmak önemli bir görevdir.

 

Avrupa’da, özellikle Almanya’da kimi çevrelerin İslam dinini politikaya alet ederek çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Almanya Türklerinin bu tür girişimlere sıcak bakmadığına inancımız tamdır. Bu çevrelerin İslamı da kullanarak, Türklerin uyum sağlamadıklarını dile getirdiklerini görüyoruz. Bunun da önyargılı bir tutum olduğunu bilmenizi isteriz. İçinde yaşadığımız toplumla uyum içinde insanlarımızın dinsel gereksinmelerinin karşılanması Almanya Türk Toplumu için çok önemlidir.

 

Türkiye’de Gezi Parkı tartışmalarının Almanya’ya yansımış olması buradaki etkinliğimiz açısından bir sorun olarak ortadadır. Farklı görüşlerde olan insanlarımızın bugüne kadar olmadığı ölçüde birbirine yabancılaşması bizleri kaygılandırmaktadır. Bunun aşılması önümüzdeki dönemdeki en önemli çalışmalarımızı oluşturacaktır.

 

NSU davasının yaz tatiline girmesiyle ilk tur tamamlanmış olup, henüz ortaya fazla bir sonuç çıkmamıştır. Almanyalı Türklerin büyük çoğunluğu bu davanın sonucunda ortaya netlik çıkacağına inanmamaktadır.

 

Almanyalı Türkler Almanya’nın geleceğini inşa edecek konuma gelmişlerdir. Bu nedenle üzerimizdeki sorumluluk daha da artmış bulunmaktadır. Bunun bilincinde hareket ederek yalnızca göç ve uyum konularıyla ilgilenmek yerine, Almanya’daki tüm konularla ve siyaset ile yakından ilişki içinde olmayı doğru buluyoruz.

 

Alman arkadaşlarımız ve dostlarımız ile daha yakın çalışmalarda bulunmanızı ve daha sıkı dostluklar kurmanızı diliyoruz. Bu şekilde kendimiz, çocuklarımız ve gelecek kuşaklar için daha yaşamaya değer bir ortam sağlayabiliriz. İnsanlık değerlerini yaşayan, demokrasi ve insan haklarını savunan Almanyalı Türkler olarak görülmemizi içtenlikle diliyoruz.

 

Bu duygularla Almanyalı Türklerin Ramazan Bayramlarını en içten dileklerimle kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyoruz."