Haydar Murat Aydın'ın izlenimleri

Fidanlık Kampı`ndaki mülteciler Müslüman bir ülkeye gitmek istemiyor

Kısa bir süre önce İŞİD çetelerinin Şengal ve Kobanê’ye yönelik saldırısının ardından yerlerinden edilen onbinlerce mülteci için Köln’de bir kampanya başlatılmıştı. Almanya’nın Köln kentinde faaliyet yürüten Türkiye Almanya İnsan Hakları Derneği (TÜDAY) Mezopotamya Kinder Hilfen e.V (Kime) isimli kuruluşlar tarafından da “Kölner Helfen“ (Köln’lüler Yardım Ediyor) isimli kampanya bir basın toplantısıyla kamu oyuna duyurulmuş, kampanyadan elde edilen ilk gelirleri (On  Bin Euro)  göçmenlere ulaştırılmak için Diyarbakır Belediyesi yetkililerine iki kişilik heyet tarafından elden verilmişti. 

Fidanlık Mülteci Kampı / 27.11.2014 / 

Yoğun sis nedeniyle bir iki gün beklemenin ardından Mardin yolu üzerinde bulunan ve Diyarbakır`a 18 km mesafedeki  Fidanlık Mülteci Kampına doğru yeğenimle birlikte  yola çıkıyoruz. Gideceğimiz yer Şengal`den gelen Yezidi mülteciler için konaklama kampına dönüştürülmüş.

Hava soğuk ve puslu. Fidanlık Kampı, Dicle Nehri`nin kenarında kurulmuş olmasından dolayı, kendini az da olsa gösteren güneşe rağmen şişli ve bulutlu. Girişte  kamp görevlilerine kaydımızı yaptırıyoruz. Kamp sorumlularından Metin Bey bizi yazlık havuzun hemen yanıbaşında bulunan  idare binasında karşılıyor…

Günlerden 22.11.14, Cumartesi  öğle üzeri…….

4050 mülteciyi barındıran, 840 çadırdan oluşan 250 dönüm arazi üzerine konumlandırılmış kamp, iki aya gibi kısa bir sürede kurulmuş. Çadırlardan 117’si AFAD’a,  geri kalan 723‘i de DBB‘ye (Diyarbekir Belediyesi) ait.

Kampın organizasyonu; Büyükşehir, Yenişehir, Sür, Bağlar, Kayapınar Belediyeleri`nin oluşturmuş oldukları beş ayrı bölgeden oluşuyor. Her alanda televizyon var. Kadın ve çocuklar için ayrı çadırlar oluşturulmuş. Ayrıca 43 portatif duş, 73 WC mevcut. Haftada bir gün haftalık toplu kahvaltı veriliyor. Her gün öğle ve akşam olmak üzere karavana şeklinde sıcak merkezi yemek çıkıyor. Çadırların ısıtılması elektrikli petekler ve gazlı ocaklarla karşılanıyor. Çadırlar yağmur yağdığında şu geçirmez özelliklerine sahip. Buna rağmen yoğun soğuk ve yağışlı hava muhalefeti olduğunda çadırların alt kısımlarda bulunan korunaklara rağmen, hafif şu alabiliyor. Önümüzün kış mevsimi olduğunu hesaplarsak kampta barınanları zorlu ve çetin günler bekliyor…

Doktor ve sağlıkçılardan oluşan ekip, revire dönüştürülmüş bölümlerde günde 150-200 kişiye sağlık hizmeti veriyor. Şu ana kadar 234 adet irili ufaklı ameliyat gerçekleşmişler. Biri doğum esnasında biri de hastalıktan olmak üzere iki çocuk ölmüş. 50 kişiyi de hastahaneye kaldırmışlar. Bu zaman zarfında 35 doğum gerçekleştirilmiş durumda. Ayrıca kampta özel kontrole tabii diyabet hastaları var, bunların sayısı yaklaşık 150 civarında…

Kamp nüfusunun 1350`si 0 ile 15 yaş arası çocuk, geri kalanın yarısından biraz fazlası kadın, kalanı da erkek olmak üzere toplam  4050 kişiden oluşmakta. Kamta dikkatimi çeken bir diğer özellik de kahverengi  ve siyahlara bürünmüş kadınların durumu idi. Arkadaşların belirttiğine göre, taziyeleri olan, ailesinde kayıpları bulunan kadınlar yaslarını bu biçimde belirtiyorlar! İŞİD barbarlığının etkilerini yüzlerinden  hala okumak mümkün. Aynı  zamanda da gözlerindeki yaşam pırıltılarını ve umutlarını gözlemledim. Özellikle küçücük çocukların gözlerinde…

Kampta sürekli bir sürkilasyon söz konusu, gidenler ve gelenlerle birlikte şimdiye kadar yaklaşık 7.000 kişi kampta barınmış. Gidenlerin çoğu Zaho`ya kendi imkanlarıyla gidiyorlar…

Kamptaki ortak kanı, her ne şart altında olursa olsun Müslüman bir ülkeye gitmek istemiyor olmaları!. Genel olarak Batı Avrupa`yı tercih ediyorlar, özellikle Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ilk tercihleri…

Kampın her türlü ihtiyaçları, gerek ülke içinden gerekse yurtdışından çeşitli kişi, kurum ve sivil toplum örgütlerinden gelen yardımlar Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından büyük bir özveriyle  koordine ediliyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor…

Fidanlık Kampının dışında Silvan`da 35, Çınar kampında 200, Ergani kampında 220, Bismil kampında da 480 kişinin barındığı irili ufaklı mülteci kampları da mevcut.

Malum önümüz kış ayı, o bakımdan acil olarak çok daha fazla yardıma ihtiyaç var. Başta gıda olmak üzere giyecek, battaniye, yatak, temizlik malzemeleri çok önemli kalemler arasında. Yapılan nakit yardımlardan Diyarbekir Belediyesi bu ihtiyaçları kendi bütçesinin yanı sıra  gelen bağışlardan karşılamaya çalışıyor.

Fidanlık  Kampı çocuğuyla, kadınıyla, ihtiyarı ile İŞİD barbarlığı altında vatanlarından zorla koparılmış yüzbinlerce Kürt ve Yezidi  için sadece bir damladır. O  bakımdan varolan tüm duyarlığımızla yardım elimizi uzatmak  herşeyden önce bir insanlık görevidir…