Sığınma taleplerininin görüşülmesini hızlandırmayı hedefleyen yasa, sığınma talebi reddedilenlerin, bugüne kadar olduğundan daha hızlı bir şekilde sınırdışı edilmesine olanak sağlıyor.

Yasa, sosyal yardımların kısıtlanması ve maddi yardım yerine, ayni yardımı öngörüyor. Sığınma talebi reddedilenlere ödenen yardımların kesilmesi de söz konusu.
Yasaya göre, Balkan ülkeleri Arnavutluk, Kosova ve Dağlık Karabağ, bu ülkelerden gelen sığınma talepleri reddedilenlerin sınırdışı işlemlerini hızlandırmak amacıyla, güvenli ülkeler kategorisine alındı.

 

Diğer yandan, Almanya’da sığınma hakkı elde eden mültecilerin, uyuma yönelik programlardan daha çabuk yararlanması ve iş hayatına kolayca katılabilmeleri sağlandı. Parlamentoda kabul edilen yasaya göre, Federal Hükümet, eyaletlere bu yıl 2 milyar euro ek destek verecek. Gelecek yıldan itibaren ise, yerel yönetimlere mülteci başına 650 Euro ödeyecek.

 

Federal Parlamento’da büyük bir oyla kabul edilen yasanın, Cuma günü Eyaletler Meclisi’nde de kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yeni yasanın 1 Kasım tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.