Alman basınında yer alan haberlere göre, 1 Kasım’dan itibaren uygulamaya gireceği kaydedilen yasa, yarından (Cumartesi) itibaren uygulamaya konulacak.

Yasanın uygulanmasının bir hafta erkene alınmasıyla, önümüzdeki haftadan itibaren sığınma talebi reddedilen mültecilerin gruplar halinde sınırdışı edileceği belirtiliyor.


Başbakan Angela Merkel’in mülteci krizininin koordinasyonuna getirdiği Peter Altmeier, ARD televizyonunda katıldığı bir programda, yasanın bir hafta erken uygulamaya başlayacağı haberlerine ilişkin olarak, yasanın hızlı bir şekilde uygulamaya konulacağının hükümetin vaadi olduğunu söyledi. Altmeier, “Yasanın uygulanması belki bir kaç gün daha erken olabilir” ifadelerini kullandı.


Federal Parlamento ve Eyaletler Meclisi, mülteci yasasını şertleştiren tasarıyı geçtiğimz hafta onaylamıştı. Yeni yasa, sığınma talepleri reddedilen mültecilerin hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesi, yeni gelen mültecilerin kayıtları yapılan kamplarda daha uzun süre kalmaları, bu süre zarfında para yerine ayni yardım almaları gibi değişiklikleri öngörüyor. Yasa, sığınma talebi kabul edilenlerin ise, uyum kurslarına daha çabuk katılmalarını hedefliyor.