'Avrupa Hayır Diyor Platformu'nun düzenlediği gösteri Oberhausen merkez tren istasyonu önünde başladı ve Başbakan Yıldırım'ın saat 13:00 de konuşma yapacağı Arena Stadyumu önüne kadar değişik dillerde söylenen şarkılar ve konuşmalar eşliğinde devam etti. 

Çeşitli Kürt ve Türk derneklerinin destek verdiği yürüyüşe yaklaşık 1000 kişi katıldı. Alevi derneklerinin katılmadığı gösteri sırasında, yürüyüş arabasından sık sık "Başkanlığınıza ve zulmünüze hayır" içerikli çeşitli dillerde söylenen şarkılara yer verildi. 

BAŞBAKAN YILDIRIM PROTESTO EDİLDİ

Oberhausen'da düzenlenen yürüyüşte Başbakan Yıldırım'ın Arena Stadyumu'nda mitingte yapacağı konuşma sert dille kınanarak, Türkiye'deki insan hakları ihlallerinden örnekler verildi. Üniversitelerdeki hükümetin keyfi anti-demokratik ihraçları sonrası kıyıma maruz kalan bir grup akademisyenin de destek verdiği gösteride, "Nein zum faschismus, Nein zur diktatur in der Türkei", ile "Faşizme karşı omuz omuza", "Tek adam diktatörlüğüne, faşizme ve başkanlığa HAYIR" ve "AKP faşizminin baskılarına, zulmüne sessiz kalmayacağız" şeklinde pankart ve dövizler taşındı.

Yürüyüşe katılanlardan ünlü yazar Aziz Nesin'in oğlu Ahmet Nesin açıklamasında, "Demokrat olduğum için böyle bir şeyi destekliyorum, ben hala referandumun yapılıp yapılmayacağından emin değilim. Son anda vazgeçebilirler. Çünkü Erdoğan ilk defa seçime mağlup olduğunu bilerek giriyor” dedi.

Protestoya katılan akademisyenlerden Utku Sayın ise "Erdoğan'ın tek adam olmasını sağlayacak bu referanduma biz ülkenin dışlanmış aydınları olarak tepki göstermek zorundayız” diye konuştu.

Avrupa Hayır Diyor platformundan protesto gösterisini organize edenlerden Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi Başkanı Yüksel Koç ise, "Hayır diyoruz bin tane gerekçemiz var, erkek egemen anlayışa karşıyız, Aleviler, Hristiyanlar, farklı inanç grupları için, kadınlar için hayır diyoruz” şeklinde konuştu.

Yaklaşık bır saat süren gösterize Alman Sol Parti Gençlik Kolları, Yeşiller Partisi üyelerinin yanı sıra çeşitli Alman sivil toplum kuruluşları da destek verdi. 

AKP MİTINGİNE 10 BİN KİŞİ KATILDI

Kısa adı UETD olan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin organize ettiği ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuştuğu “Memleket Sevdalıları Evet Diyor” başlıklı mitinge yaklaşık 10  bin kişi katıldı. Oberhausen'daki Arena Stadyumu dışındaki park alanında, çeşitli kentlerden gelmiş 150'ye yakın otobüs ile onlarca aracın Türk bayrakları ve Erdoğan posterleriyle süslenmiş olması dikkat çekti. 

GİRİŞTE YOĞUN ARAMA VE ALMAN GAZETECİYE ENGEL 

Giriş kapısında yoğun arama ve tarama yapıldı. Alman Taz gazetesi muhabiri, akredite edilmesine rağmen güvenlik gerekçesi ileri sürülerek içeri alınmadı.  

Avrupa Postası muhabiri ise kontrol sırasında çantasında bulunan, 'Avrupa Hayır Diyor Platformu'nun mitinginden kalan, bildiri şeklindeki bir derginin referandum özel sayısı gerekçe gösterilerek uzun süre içeri alınmadı. Daha sonra muhabire "Neden bunu yanınızda getirdiniz" sorusu yöneltilerek, güvenlik görevlisince özel sayı yırtılıp çöpe atıldıktan sonra içeriye girmesine izin verildi. İçeride ise bir süre yakın mesafeden izlendiği açıklandı.

Binali Yıldırım konuşmasına başlamadan önce mitinge katılanlar sık sık tekbir getirirken, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları attı. Mitingde ağırlıklı olarak Türk bayrakları açılırken, salonun birçok yerine Tayyip Erdoğan’ın da bez posterleri asıldı.

Yıldırım konuşmasını yapmak üzere podyuma çıkmadan önce saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Genellikle gençlerin güvenlik görevlisi olduğu salonda gazetecilerin sahneye yaklaşmasına izin verilmedi. 12 bin kişilik salonda sahnenin sol üst tarafındaki tamamen boş olduğu gözlenen iki ayrı bölümde ışıkların sönük olması dikkat çekti.

Konuşmasında hükümetin yurt dışındaki vatandaşlara yaptığı hizmetlere değinen Binali Yıldırım, AKP hükümetiyle birlikte hizmetin arttığını ifade ederek artık yurtdışındaki vatandaşların, doğum yardımından, otomobillerin ve cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabiliyor olmasına kadar pek çok yenilik olduğunu ifade etti. Yıldırım, “Almandan daha iyi Almanca konuşup, Türkçeyi muhafaza edeceksiniz” dedi.

16 Nisan’da Türkiye’nin sandığa gideceğini ve dünyanın her yerinde 3 milyona yakın seçmenin oy kullanacağını kaydeden Başbakan, vatandaşlara “evet” oyu kullanma çağrısı yaptı. Yıldırım, “Şimdi hazır mısınız? Öyle bir cevap verin ki, 80 milyon duysun, sandığa gitmeye hazır mısınız? Sandığı patlatmaya, ev ev dolaşmaya hazır mısınız? “ şeklinde konuştu.

Binali Yıldırım arenada sorularına yükselen evet seslerine karşılık, sandığın renginin belli olduğunu ifade ederek, “Avrupa bu işi bitirmiş” şeklinde konuştu.

KAHROLSUN MERKEL VE YUH SESLERİ ...

Başbakan Yıldırım, dost bildikleri bazılarının darbe gerçekleşmediği için hayal kırıklığı yaşadıklarına dikkat çekti. Başbakanın sözleri sırasında, önce yuh... sesleri daha sonra ise “idam geri getirilsin” sloganları atıldı. “Siz onların kim olduğunu iyi bilirsiniz, siz bazı dost bildiklerimizin Avrupa değerlerine demokrasiye daha fazla sahip çıkmalarını beklerdik. Yarım ağız açıklama yaptılar” dedi. Bu sırada bir grup "Kahrolsun Merkel" sloganı attı.

Konuşmasında üstü kapalı olarak AB ülkelerini suçlayan Binali Yıldırım, “Ne yazık ki buralarda, bu coğrafyada terör örgütlerinin cirit atmasına izin veriliyor” şeklinde konuşarak üstü kapalı AB'ye mesaj gönderdi. Yıldırım konuşmasında MHP'yi "Yenikapı ruhuna sahip çıktı" diyerek överken, CHP'yi ise yoldan ayrılarak bugün HDP ile koro halinde hayır diyorlar şeklinde eleştirdi.