Alman Welt am Sonntag gazetesinin pazar günü yayınlanan haberinde Hessen eyaletinde görev yapan Türk kökenli bir başkomserin MIT ajanları ve Konsolosluk yetkilileri ile sık sık buluştuğu iddiasının akabinden, komiserin görevine devam edeceği bildirildi. 

"Wiesbadener  Kurier" gazetesi Hessen eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Robert Schäfer ve eyaletin Kriminal Dairesi Başkanı Sabine Thurau'nın verdiği bilgilere dayarak Türk komseri hakkında hazırlanan yeni gizli raporda " negatif  bilgilerin" değiştirildiğine yer verdi. 

Gazetenin yorumuna göre Türk başkomiser Türk Toplumu ve konsolosluk yetkilileri ile bağlı bulunduğu "görevi" gereği ilişki içerisindeydi. Wiesbaden eski Polis Dairesi Başkanı Robert Schäfer Türk komiserinden 'göçmenlerin uyumu" kapsamında sözkonusu görev ve sorumlulukları bizzat kendisi talep ve teşvik etmişti. Bu görevler komiserin 'görev alanları" kapsamındaydı. 

Hessen eyaleti İçişleri Bakanlığı Sözcüsü konu ile ilgili sözkonusu kişinin 'kişi hakları ve güvenliği açısından fazla bilgi verilmek istenmediğini ancak ilgili güvenlik birimlerinin Türk komiserin ifadesini aldıklarını bildirdi". 

Welt am Sonntag gazetesinin iddiası neydi? 

Pazar günü yayınlanan "Welt am Sonntag gazetesine göre Hessen eyaletinde görev yapan Türk başkomiseri , Frankfurt ve Mainz kentlerindeki Türk konsoloslukları üzerinden MİT ile görüştü. 

Habere göre MIT'in  Almanya'daki faaliyetleri yeni bir boyut kazandı. Almanya'daki başta diyanet kurumu DİTİB, konsolosluklar, paravan şirketler ve Türk bankaları üzerinden ajan ağı kuran MİT'in bu kez Alman polis birimlerine de sızdığı iddia edildi.

Gerçek  ismi açıklanmayan ve gazetenin "Semra Melek" ismi verdiği polis memuruna ilişkin geçtiğimiz Aralık ayında Hessen Eyaleti'nin istihbarat kurumu Anayasa Koruma Örgütü gizli bir rapor hazırladı. 

"Genişletilmiş güvenlik soruşturması" adıyla hazırlanan gizli raporda Ankara doğumlu kadın polisinin MIT  ile ilişkilerine dikkat çekildi. Söz konusu rapor Alman İçişleri Bakanlığı'na gönderildi.

Bunun üzerine Hessen Eyaleti Emniyet Müdürü Sabine Thurau ve Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Robert Schäfer devreye girdi ve Türk kökenli polis memuruna ilişkin olumsuz bilgilerin rapordan çıkarılmasını istedi.

'Semra  Melek" adı verilen Türk kökenli polis başkomiserin, Frankfurt ve Mainz kentlerinde MİT görevlileriyle görüştüğü belirtiliyor.

DIE WELT:  MİT ALMAN İSTİHBARATINA DA SIZMAK İSTEMİŞTİ

 Hatirlanacagi üzere Die  Welt gazetesi Temmuz ayı başında   MİT'in  Alman istihbaratına sızmaya çalıştığını iddia etmişti.

ÇALIŞMAK İÇİN BAŞVURANLAR MİT'Çİ ÇIKTI 

Alman basınında çıkan yorumlara göre  MİT'in Alman istihbaratına sızma planını ise Anayasa Koruma Örgütü için çalışmak isteyenler üzerinden yürütmeye çalıştı. Haberlerde istihbarat kurumunu son  dönemlerde yeni elemanlar almak istemiş ve yapılan incelemede Türkçe konuşan birçok adayin başvurduğu dikkat çekmişti. 

Öte yandan Sol Parti Federal Meclis Grubu MIT'in Alman Anayasayi Koruma Dairesi ve ilgili güvenlik birimlerine sızmaya çalışıp çalışmadığı  konusunda federal hükümete soru önergesi sundu. 

Süheyla Kaplan