Martin Schulz bir hafta öncesine göre kamuoyu desteğini dokuz puan artırırken, Başbakan Angela Merkel’e halk desteği yedi puan düştü. Infratest dimap tarafından ARD-DeutschlandTrend için yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, başbakanı doğrudan halk seçecek olsa, Almanların yüzde 50’si Shulz’u başbakan olarak görmek istiyor. Merkel’in başbakanlığını isteyenlerin oranı yüzde 34 düzeyinde. 

İLK SONUÇLARDA SPD HÜKÜMETİ İSTENİYOR

Martin Schulz’un SPD’nin başbakan adayı olduğunu açıklanmasıyla birlikte, Almanların iktidar beklentisi de değişti. Halkın yüzde 50’si bir sonraki hükümetin SPD tarafından kurulmasını istiyor. Yüzde 39 ise hükümeti CDU/CSU’nun kurmasından yana.

BÜYÜK KOALİSYON MU KAPIDA?

Araştırmada çıkan başka bir sonuç ise Almanların yüzde 43’ünün CDU/CSU-SPD’den oluşan büyük koalisyon istediği yönünde. Birlik partileri ve Yeşillerin hükümet kurmasını isteyenlerin oranı yüzde 36; SPD, Yeşiller ve Sol Parti koalisyonunun kurulmasını isteyenlerin oranı yüzde 33 düzeyinde. SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) hükümetine destek yüzde 31; Birlik Partileri, Yeşiller ve FDP koalisyonuna destek ise, yüzde 28 seviyesinde.

Bu pazar günü Federal Meclis seçimleri yapılacak olsa partilerin alacağı oy oranı da SPD açısından oldukça umut verici. CDU/CSU yüzde 34 oranında görünürken, SPD bu dönemde ilk kez yüzde 28 oranını yakaladı. Sol Parti ve Yeşiller yüzde 8, FDP yüzde 6, Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) ise yüzde 12 oy alması bekleniyor.