Birinci Kültürlerarası Ekonomi Günü toplantısı, TAM Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Devlet Eski Bakanı Wolfram Kuschke, Essen İş Ajansı Genel Müdürü Klaus Peters ve Essen Sanayi ve Ticaret Odası Mesleki Eğitim Alanı Genel Müdürü Hans Michaelsen´in selamlama konuşmalarıyla açıldı.

Konuşmasında toplantının organizasyonunu gerçekleştiren TAM Vakfı bünyesindeki KAUSA Servis Merkezi´nin (KSE) kapsamlı aktivitelerine değinen Kuschke, gençler, veliler ve işletmelere yönelik yoğun ve kapsamlı etkinlikler ile ilk çalışma yılında 1.000´den fazla kişiye ulaşan Cem Şentürk yönetimindeki KSE ekibine teşekkür etti.


Konuşmasında eyalet hükümetinin, meslek eğitimi piyasasına girişte göçmen kökenli ve göçmen olmayan gençlerin eşit koşullara sahip olması konusunda kararlılığını daha güçlü bir şekilde sürdüreceğinin altını çizen Bakan Schmeltzer, eyalette bu bağlamda çok sayıda ve yoğun faaliyetler gösteren inisiyatifler bulunduğuna işaret etti. Bunlar arasında „Her diplomaya bir bağlantı“ [Kein Abschluss ohne Anschluss] inisiyatifine dikkat çeken bakan, bu yolla çocuk ve gençlere eğitim sistemi içerisinde erkenden ulaşılarak, onların bireysel durumuna uygun bir üst derece diplomaya erişim yolları sunulduğunu belirtti.



Bakanın konuşması ardından gerçekleştirilen panelde, IKUA Başkanı Erdal Osmançelebioğlu, Debeka Sigortacılık Essen Bölge Temsilcisi Nenad Horvad ve Avukat Bülent Nazlıcan, TAM Vakfı Program Yöneticisi Yunus Ulusoy´un sorularını yanıtladı. Panelde demografik çeşitliliğin işletmelere sunduğu fırsatlar ve bu çerçevede göçmen gençlerin geleceğin nitelikli personeli olarak potansiyelleri konuşuldu.

Kültürlerarası Ekonomi Günü, Essen İş Ajansı, Essen Sanayi ve Ticaret Odası, Kültürlerarası Girişimciler ve Yüksek Öğrenimliler Derneği (IKUA), Essen Zanaatkarlar Birliği, Jobcenter Essen ve KSE tarafından gerçekleştirildi. KSE´nin pilot etkinlik olarak geliştirdiği toplantının yılda bir kez farklı noktalarda ve proje partnerleri ile birlikte kapsamı genişletilerek gerçekleştirilmesi ve proje döneminin sona ermesinin ardından IKUA tarafından organizasyonunun tümüyle devralınması öngörülüyor.