Almanya'da ilk kez CDU ile Yeşiller birlikte bir eyaleti yönetecekler. Baden-Württemberg’te "yeşil-siyah" koalisyon kuruldu. Bakanlıklar da eşit paylaşıldı. 


Açıklama önceki gün Stuttgart kentinde Winfried Kretschmann (Yeşiller) ve Thomas Strobel (CDU) tarafından basın toplantısıyla duyuruldu. Almanya'nın ilk Yeşiller ve CDU koalisyonu "kiwi" olarak adlandırılıyor. 

Bakanlıklar paylaşıldı

Anlaşmaya göre, Yeşiller Partisi Finans, Çevre ve Enerji, Ulaşım, Sosyal İşler, Bilim ve Araştırma bakanlığını devralıyor. CDU ise, İçilişkileri, Adalet, Ekonomi, Çalışma ve Kültür bakanlığını alacak. Sosyal ve İçilişkileri bakanlıkları entegrasyon ve göçmen sorunları konusunda ortak çalışma yürütecek. CDU, Avrupa siyaseti için bir temsilci görevlendirecek. Koalisyon sözleşmesinin CDU ile Yeşillerin parti kongrelerinde de kabul edilmesi bekleniyor. 


Başbakanlığa Kretschmann aday

Başbakanlığa ise Yeşiller'den başarılı bir isim olan Winfried Kretschmann'ın seçilmesi bekleniyor. Seçim, 12 Mayıs'ta Eyalet Parlamentosu'nda yapılacak. 13 Mart tarihinde Baden-Württemberg'de yapılan eyalet seçimlerinde Yeşiller Partisi ilk kez en yüksek oyu alarak birinci parti çıkmıştı. 


Planlarını da açıkladılar

"Kiwi" koalisyonunun planlamasına göre Baden-Württemberg eyaletinde bin 500 polis departmanı inşa edilecek, dijitalleşme genişletilecek ve 2021 yılına kadar yaklaşık 500 milyon Euro tutarında yüksek okullara, sokak ve caddeler ile demiryollarına yatırım yapılacak.