Hükümetin yılbaşı gecesi Köln’de yaşanan taciz skandalının ardından gündeme getirdiği tasarıya 424 milletvekili kabul, 143 milletvekili ret oyu kullandı, 3 milletvekili ise çekimser kaldı.

Almanya bu yolla Kuzey Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin sığınma başvurularını daha kısa sürede tamamlamayı ve hızlıca geri göndermeyi hedefliyor. Alman yasalarına göre, güvenli ülkelerden gelenlerin sığınma hakkı almaları çok zor.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bu ülkelerden gelenlerin güvenlikten ziyade ekonomik nedenlerle ülkelerini terk ettiğini öne sürdü. Bu yılın ilk çeyreğinde sığınma başvurusu yapan Kuzey Afrikalıların sadece 0.7’sinin sığınma hakkı aldıklarını kaydeden bakan de Maiziere, Magreb ülkelerinin güvenli ülke statüsüne alınmasını savundu. Muhalefet ise, insan haklarının ihlal edildiğini savunarak, kararın alındığı bu günü Almanya’da sığınma hakkı için “Kara Cuma” olarak nitelendirdi.

Almanya, sığınmacı akınına karşı koymak amacıyla geçtiğimiz aylarda Balkan ülkelerinden gelenleri hızlıca geri gönderebilmek için Kosova, Arnavutluk ve Karadağ’ı güvenli ülkeler statüsüne almıştı. Sırbistan, Bosna-Hersek, Makedonya ise aynı şekilde daha önceden bu kapsama alınmıştı.