ALMANYA'da Nebil Özgentürk'ün yazıp yönettiği "56 Yıllık Göçün Öyküsü: Bizim Hikayemiz" adlı belgeselin galası görkemli bir şekilde Wuppertal kentindeki Üniversite salonunda yapıldı. CHP Köln Derneği ile Nazım Hikmet Köln Dayanışma Derneği'nin organize ettiği ve yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı galada ayrıca Nazım Hikmet'in 116.doğum günün kutlandı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Köln Derneği Başkanı Günay Çapan,Wuppertal Anakent Belediye Başkanı Andreas Mucke, çok sayıda politikacı, sivil toplum kuruluş temsilcileri galada buluştu. Selçuk Yöntem'in sunumunu yaptığı galaya Zülfü Livaneli, Rutkay Aziz, Leman Sam, Melike Demirdağ ve Ferhat Livaneli sahne aldı.

Merkezi Köln'de bulunan İnter Doga Projektentwicklung GmbH&Co.Kg'nin Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında desteklenen galada kuşkusuz en büyük ilgi odağı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

Kılıçdaroğlu, barış içinde yaşamak istediklerini belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Belgeseli ve sizin serüveninizi sizinle birlikte izlerken duygulandım. Çünkü sizin neler yaşadıklarınızı biliyorum. Ayrıca belgeselde çeşitli nedenlerden ötürü ülkelerini terk etmek zorunda kalanlar ve vatan hasreti yaşayanları gördük. Biz ülkemizde demokrasi olsun, adalet olsun, basın özgürlüğü olsun istiyoruz. Biz komşularımızla huzur içerisinde yaşayalım istiyoruz.

30-35 yıldan beri büyük acılar yaşayan Türkiye'yiz. Şimdi ülkemizde ve ülkemizin dışında yaşanan olaylar yeni acıları önümüze, gündemimize getirdi. Ben şimdi burada konuşurken Afrin'de çarpışan askerlerimiz var. Hiçbir ülkede terör olmasını istemeyiz. Emperyalist güçlerin Ortadoğu'dan çekilmesini istiyoruz. Artık bu bölgede analar ağlamasın, acı çekmesin ve savaş istemiyoruz”

CHP Köln Derneği Başkanı Günay Çapan ise, Sosyal Sorumluluk Proje kapsamında göçün belgesine destek verdiğinden ötürü çok mutlu olduğunu ifade ederek şu şekilde konuştu. “Göç'ün hikayesini yazan ve yöneten sevgili Nebil Özgentürk'e, ekibine, değerli abim büyüğüm sevgili Rutkay Aziz'e, katkı sunan tüm sanatçılara ve insanlarımıza, Nazım Hikmet Vakfına, CHP Köln Derneği ailesine, değerli Sivil Toplum Kuruluşlarının başkan ve üyelerine, her zaman yanımda durarak güç veren aileme, destek ve emeklerinden dolayı bir kez daha huzurlarınızda teşekkür ederim. Nazım Hikmet evrensel bir şairdi. Barışın ve kardeşliğin altını çizerdi. Bugün burada yaşayan Türkiye kökenliler Nazım Hikmet'in barış ve kardeşlik yolundan yürüyorlar, yürüyecekler”

DUYGULU ANLAR YAŞANDI

Galada ilk Türk-Alman Dostluk Ödülleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zülfü Livaneli ve Wuppertal Anakent Belediye Başkanı Andreas Mucke'ye verildi.

Sürgünde yaşayan ve hep vatan hasreti çeken Nazım Hikmet, Zülfü Livaneli, Yılmaz Güney, Ahmet Kaya,Cem Karaca ve diğer sanatçıların hikayeleri belgeselde anlatırken duygulu anlar yaşandı.

Metin Es / Wuppertal