CHP Hamburg ve Schleswig – Holstein Birliği tarafından “2018'de Türkiye'yi neler bekliyor?” başlıklı panelde Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Emre Kongar ve CHP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Utku Çakırözer, Türkiye'de demokrasi ve adalet için birlik ve beraber mücadele edilmesine dikkat çektiler.

Kentin Eimsbüttel semtinde Delphi Schowpalast'ta gerçekleşen panele SPD Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Güngör Yılmaz, Kazım Abacı, SPD Altona Belediye Meclisi Üyesi Behçet Algan'ın yanı sıra sivil toplum yetkilileri ve vatandaşlar katılarak salonu doldurdu.

Atatürk'ün yaptığı başarıdır

Erkan Erçin'in yönettiği panelde CHP Hamburg ve Schleswig-Holstein Birliği Başkanı Coşkun Coştur ilk söz aldı ve konuya ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Daha sonra söz alan Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Emre Kongar, siyasetin bazı koşulları olduğunun altını çizerek, “Oy verme aile, inanç, aşiret ve kabileden geliyordu önceleri. Osmanlı devleti batırdı ve demokrasi gökten inme zembille gelmedi. Bu eski düzene karşı Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu .Atatürk için insanların ihtiyaçlarını karşılamak için demokratik bir Türkiye Cumhuriyeti yoktan kurmak bir mucize değil bir başarıdır. Alevi, Kürt, Sünni adına demokrasi yapılmaz demokrasi insanlık için yapılır.” dedi. Kongar, umutların devam ettiğine işaret ederek, “Hep birlikte hiçbir zaman Atatürk'ün devrimlerinden ve yolundan bıkmadan devam edeceğiz. Birlikte ne kadar iyi örgütlenirsek o kadar başarılı oluruz” ifadesinde bulundu.

Sizlerin emeği büyük

CHP Milletvekili Utku Çakırözer'de yıllardır Hamburg'a gelip gittiğini belirterek, “Özellikle sizlerin Türkiye'ye yoğun katkılarınız oldu. Sizler buraya geleli 60 yılı geçtiniz ve iki ülkede emeğiniz büyüktür. Bunlar unutulmamalıdır. Sizlere ben çok teşekkür ediyorum ekonominin yükselmesinde sizlerinde payınız bulunuyor. Sizler burada yaşıyorsunuz ama ülkemizde neler olup bitiyor onuda yakından takip ediyorsunuz. İlk etapta binler vardı buralarda şu anda nüfusunuz milyonları buldu. Dolayısıyla sizler Türkiye'ye gittiğinizde görüyorsunuz büyük değişim var ve zenginler daha zengin oluyor. Çünkü yaptırımlar inşaat sektörüne veriliyor ve normal halk bundan faydalanamıyor. 2000'nin başında yüzde 38 zengin vardı 2017 yılında bu rakam yüzde 54'e çıkmıştır” dedi.

6 Milyon işsiz var

Türkiye'de yaşam şartlarının her geçen gün zorlandığını dile getiren Utku Çakırözer, “Türkiye'de 6 milyon işsiz bulunuyor. Yaşam şartları kolay değil. Birçok kişi eminim ki sizlerin yanına gelmeyi istiyordur. Çoğu kişi Türkiye'den ayrılmayı istiyor bunun baş sebebi işsizlik. Her 4 kişiden biri işsiz üniversiteyi tamamlayanlar iş bulmakta zorlanıyorlar. Üretim yok tüketim var” dedi. Almanya ve Hollanda gibi bazı ülkelerle Türkiye'nin arasının açıldığına da değinen Çakırözer, “Bu koşullarda sizler mağdur oluyorsunuz. Şeffaf toplum olarak Almanya ve bazı ülkelere vatandaşların varlığı üzerine bilgi verilmesi sizlere zarar verecek. Ama bu hükümet bu gibi durumlarda önce vatandaşlarını konsoloslar, dernek ve kurumlar üzerinden sizleri bilgilendirebilirdi. Şu günlerde Almanya ve Türkiye arasında ilişkileri tekrar düzeltmek için görüşmeler yapılıyor inşallah güzel sonuçlar alınır.” dedi.

Suçsuz insanlar tutuklandı

Türkiye'de gazeteciler ve suçsuz insanların cezaevlerinde olduklarına da değinen Kongar ve Çakırözer, Türkiye'nin hukuk ve adaletten uzaklaştığını belirtirken, darbe girişiminde çok sayıda suçsuzun cezaevlerine konulduğunu belirttiler. Elektrik, su gibi birçok üretimden halkın vergi ödediği ve hükümet vergi ödeyenleri mağdur duruma düşürerek vergi kaçırıldığı ima edildi. OHAL darbe girişiminde bulunanlar için çıkarıldığı ama çalışanların bazıları bu yüzden işlerini kaybettikleri gibi haklarını yeterince arayamadıkları kaydedildi. FETÖ, eğitim, rüşvet sorunları üzerine de bilgi veren konuşmacılar, “Ne kadar rüşvet verildiğini ve alındığını ABD Mahkemesi'nde Reza Zarrab'tan duyuyoruz” denildi. Kadın hakları üzerine de bilgiler aktaran konuşmacılar kimsenin umutsuz olmaması gerektiğini yineleyip, “Gelecek seçimlerde demokrasi mi? Yoksa tek adam rejimi mi?” düşünüp ona göre oylarınızı veriniz ve yakınlarınızı da ikna ediniz. CHP olarak biz demokrasinden yanayız ve buradayız” açıklaması yaptılar gelen soruları da cevapladılar.

Emine SONUGÜR / HAMBURG